nieuws

Schiedam en Sliedrecht houden aandelen Eneco

Hoofdkantoor Eneco
Hoofdkantoor Eneco
De gemeenten Schiedam, Sliedrecht en Delft hebben besloten de aandelen in energiebedrijf Eneco te behouden. Ze stemden tegen de verkoop. Eerder werd al duidelijk dat grootaandeelhouder Rotterdam de aandelen wel wil verkopen.
Begin deze maand stemde ook de gemeenteraad van Den Haag tegen de verkoop van de aandelen. Den Haag heeft zestien procent van de aandelen in bezit, Rotterdam 32.
Schiedam heeft 1,03 procent aandelen in bezit, de verkoop hiervan zou 25 miljoen kunnen opleveren. Het was een krappe meerderheid dat tegen de verkoop stemde. Het werd 18 tegen 17. De meerderheid was eigenlijk groter, namelijk 21 tegen 14. De fractie van Leefbaar stemde per ongeluk voor de verkoop, maar is tegen de verkoop.
Net als in Schiedam, stemde ook de gemeenteraad van Sliedrecht tegen de wens van het college om de aandelen te verkopen. Sliedrecht heeft minder aandelen dan Schiedam, maar het verkoopbedrag hiervan zou 15 miljoen bedragen, zo liet wethouder Aldrik Dijkstra weten.
Maandag riep personeel van Eneco de 53 gemeenten met aandelen op goed na te denken of ze aandeelhouder willen blijven of niet. De duurzame doelstellingen van Eneco zouden niet gewaarborgd zijn na verkoop. Ook zijn werknemers bang dat bij een verkoop hun banen op het spel komen te staan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl