nieuws

Tientallen vrijwilligers borduren Slag bij Vlaardingen op groot wandkleed

Het kleine, Vlaardingse boerenleger versloeg bijna duizend jaar geleden het grote leger van de Duitse keizer. Die historische gebeurtenis wordt op een historische manier herdacht: met het 'Tapijt van Vlaardingen', een nieuw, geborduurd wandkleed over de Slag bij Vlaardingen.
De slag mag best bekender worden, vindt de Vlaardingse archeologische werkgroep. Vandaar het idee voor het wandkleed. Volgend jaar is het duizend jaar geleden dat het leger van graaf Dirk III de Duitsers versloeg.
"We hadden hier toen een leenheer die tol moest afdragen aan de keizer van Duitsland", vertelt Annette van de Mast. Zij is één van de dames die borduurt aan het tapijt. "Maar de leenheer dacht: ik houd dat geld het lekker zelf."
"De keizer is toen met een leger naar Vlaardingen gekomen, maar ze kwamen vast te zitten in het soppige moeras van Vlaardingen. Daardoor kon een groot leger van de keizer worden verslagen door een klein legertje van Dirk III".

Tapijt


Op het borduurtapijt staan afbeeldingen van kunstenaar John Rabou. Hij heeft zich laten inspirereren door een borduurkleed uit de elfde eeuw dat over een andere slag verhaalt.
Zelfs de steken van het borduurkleed zijn vrij oud. Al kun je goed borduren, dit moet je toch weer leren. "Je moet eerst op een proef lapje, daarna mag je pas naar het grote doek", vertellen de maaksters.
Inmiddels zijn dertig vrouwen aan het borduren. De andere aanmeldingen staan voorlopig nog op de wachtlijst. Gehoopt wordt dat 'Tapijt van Vlaardingen' volgend jaar af is.
Het is de bedoeling om de Slag bij Vlaardingen volgend jaar met levensechte legers na te spelen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl