nieuws

Marineschip Schiedam ligt in Schiedam

Het marineschip Zr. Ms. Schiedam ligt dit weekend in de stad waar het schip naar vernoemd is. Tussen 10.00 en 12.00 uur en tussen 13.00 en 16.00 uur mogen bezoekers het schip op en kunnen ze een rondleiding volgen.
Het is binnen de marine een traditie om schepen te vernoemen naar steden. Grote steden geven hun namen aan grote schepen, zoals de Zr. MS. Rotterdam en de Zr. Ms. Amsterdam. Mijnenjagers en vroeger de mijnenvegers, worden veelal vernoemd naar middelgrote of kleine steden.

MIjnenjager


De Schiedam is een van de mijnenjagers van de marine. De hoofdtaak van de mijnenjagers is het vrijhouden van de zee, de kustwateren en de havenmondingen van explosieven. Daarnaast beschermen ze maritieme eenheden in een mijngevaarlijk gebied door mijnenbestrijdingsoperaties uit te voeren.
De mijnenjagers zijn nog lang niet overbodig: de schatting is dat er duizenden mijnen alleen al in de Noordzee liggen. Deze worden vaak gevonden door vissers. Als ze er melding van maken, dan komt de Schiedam in actie.

Vervanging


Het schip is 51 meter lang, 9 meter breed en telt een bemanning van 38 personen. Het schip is te water gelaten in 1986. Het is al een wat ouder vaartuig, het wordt dan mogelijk vervangen in 2025. Of het dan de naam Schiedam krijgt, is nog de vraag.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl