nieuws

Veel heterdaadjes bij grote scootercontrole

Honderden scooters zijn dinsdag in Rotterdam-Zuid van de weg geplukt tijdens een grote politiecontrole. Er werd gekeken naar de technische staat van de scooters en of de motor was opgevoerd. Ook controleerde de politie rijbewijzen en verzekeringen.
De politie kwam in actie, omdat veel geklaagd wordt over scooterrijders.
"Mensen zeggen dat ze soms als bezetenen rijden", zegt Mike van de dienst Toezicht & Handhaving. "Ze rijden op tussenpaden, trottoirs, in voetgangersgebieden en winkelcentra. Met alle gevaren van dien."

Asociaal


De controle op Zuid leverde veel 'heterdaadjes' op. Motorrijder Dennis van Toezicht & Handhaving plukte ze er meteen uit. "Ze negeren tekens op de weg, nemen voorrang. Gewoon asociaal rijgedrag. Die types neem ik mee naar het controleterrein."
Op het terrein aan de Molenvliet stond een lange rij bestuurders. De meesten laten de controles gelaten over zich heen komen in de wetenschap dat met hun scooter niks mis is.
Ook een maaltijdbezorger is ervan overtuigd dat zijn scooter keurig in orde is. Toch weet hij dat veel andere bezorgscooters wel harder kunnen dan is toegestaan en dat ook doen. "De meeste gaan 60 tot 70 kilometer per uur. En dat is wel strafbaar."

Baas betaalt


Volgens de bezorger betalen de maaltijdbedrijven de snelheidsboetes. "Boetes voor door rood rijden zijn voor ons, maar snelheidsboetes zijn voor de baas. Als de scooter van de baas 70 gaat, kunnen wij daar niks aan doen. En wij zeggen daar ook niks van."
In totaal zijn 252 scooters gecontroleerd. Bestuurders die werden bekeurd kregen een proces-verbaal voor onder meer rijden op het fietspad, rijden zonder rijbewijs en het negeren van een stopteken.
Ook zijn twee mensen opgepakt, omdat ze zich niet konden legitimeren en werden meerdere WOK-meldingen gemaakt. Dat betekent dat scooters niet voldoen aan de wettelijke eisen en een soort APK-keuring moeten krijgen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl