nieuws

Na 73 jaar een herdenking voor de Treubstraat

De Treubstraat in Rotterdam-Noord wordt op 18 maart 1945 getroffen door een V1 van de Duitsers. Later zal blijken dat dit de laatste bom op Rotterdam is tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zeven weken later wordt Nederland bevrijd.
De V1 zaait dood en verderf: 42 mensen komen om en er vallen bijna vijftig gewonden. Ruim dertig huizen zijn totaal verwoest en nog eens tachtig woningen raken zwaar beschadigd.

Onbekend

Deze tragische gebeurtenis is vrij onbekend. Er is geen gedenkteken, er is nooit een herdenking geweest en in de geschiedenisboeken is er nauwelijks iets over te vinden.
Frank Zwinkels van de wijkkrant Bergpolder en het Buitenmuseum. "Ik zag een keer met dodenherdenking een bos bloemen liggen bij het paneel van het Buitenmuseum hierover en toen besefte ik dat er nog steeds mensen mee bezig zijn."
Ewoud Kieviet van RTV Rijnmond woont in de Treubstraat. Ook hij heeft lang niet geweten van de dramatische gebeurtenissen in de straat: “Maar ik zag dat er in die oude wijk een nieuwer gebouw staat en dat valt op, het is eigenlijk een rij huizen doorbroken door een nieuw gebouw”.

Herdenking

Zwinkels en Kieviet zijn nu bezig met de organisatie van een
. Die vindt uiteraard plaats op 18 maart. Ze werken voor het vinden van ooggetuigen, nabestaanden en beeldmateriaal samen met Johan van der Hoeven van
.
Van der Hoeven heeft in de collectie van het museum niets dat herinnert aan deze gebeurtenis. Het verhaal is hem wel bekend: "Op 18 maart 1945 om 7.18 uur is de V1 ingeslagen in de Treubstraat. Vanwege het vroege tijdstip zijn veel mensen thuis. Vermoedelijk is het projectiel gelanceerd vanaf een installatie in Delft en had het Antwerpen als bestemming."

V1

De Duitsers schieten tijdens de oorlog duizenden V1’s af, voornamelijk vanuit Nederland. De ‘V’ staat voor Vergeltungswaffe. Het is het eerste onbemande straalvliegtuig ter wereld. Een half uur na de lancering schakelt de motor zichzelf uit en stort de V1 naar beneden.
Als het 18 maart is, denk ik 'ja de V1'. Nog stééds. Dat raak je niet meer kwijt.
Coby van Andel
Zwinkels heeft inmiddels met ooggetuigen gesproken. Mevrouw Van Andel is 12 jaar als de V1 inslaat in de Treubstraat. “Mijn vader heeft mijn moeder voorbij zien vliegen”, vertelt ze. “Moeder stond aan de voorkant van het huis en zij is door de luchtdruk het hele huis doorgeblazen. Ze is in de achtertuin gevonden.” De moeder van mevrouw Van Andel raakt zwaargewond.
Van der Hoeven, Zwinkels en Kieviet gaan door met hun zoektocht naar meer verhalen en materiaal over de laatste bom op Rotterdam. Ook wordt getracht alle namen van de slachtoffers te achterhalen.
Kieviet: "Dick Hapé, een wijkbewoner, heeft al 33 namen gevonden." Op de website herdenkingtreubstraat.nl is meer informatie te vinden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl