nieuws

Bewoners verhogen grondwaterpeil om paalrot te voorkomen

Bewoners van het Kleiwegkwartier in Rotterdam-Hillegersberg hebben een plan om paalrot te voorkomen. In hun wijk start een proef waarbij oppervlaktewater vanuit een singel onder de woningen wordt gepompt. Het systeem is bedacht door de bewoners en kan een groot probleem in Nederland oplossen.
In het Kleiwegkwartier hebben al meerdere woningen schade opgelopen door dalend grondwater. Daardoor komen de houten funderingspalen onder de huizen droog te staan en gaan rotten. De gevolgen zijn groot: huizen verzakken en er komen scheuren in binnen- en buitenmuren. In de Margrietstraat worden zelfs huizen gesloopt die niet meer te redden zijn.

Enorme bedragen


"Je bent dan verplicht om funderingsherstel te gaan doen en dat is een kostbare aangelegenheid. Dat kan per woning 50 duizend euro betekenen", zegt bewoner Jelle Feenstra. Hij monitort samen met andere wijkbewoners al een tijdje de grondwaterstanden en is initiatiefnemer van de wijkproef.
De enorme geldbedragen die bij funderingsherstel komen kijken, bezorgen veel bewoners kopzorgen. "Het zijn kosten waar je niets van terugziet in de waarde van de woning en de vraag is dus hoe je die gefinancierd krijgt", zegt bewoner Andreas van Rooijen.

Voorkomen is beter dan genezen


"Funderingsherstel heeft alleen maar zin als je het als straat aanpakt, dus alle bewoners moeten heel veel geld ophoesten en dat is een monsterklus", zegt Rolien van der Laan.
Dit probleem speelt in veel meer buurten en in veel meer gemeenten. Voorkomen van paalrot is dus beter dan genezen, is de overtuiging van de bewoners van het Kleiwegkwartier. Zij houden de schommelingen nauwkeurig bij door regelmatig het grondwaterpeil op verschillende meetpunten in de wijk te controleren.

Buizenstelsel


Nu gaat er een proef van start die oppervlaktewater de wijk inpompt als er sprake is van droogte. Dat gebeurt via een drainage-buizenstelsel die losgekoppeld is van de riolering.
"Daarmee kan je het grondwaterpeil gunstig beïnvloeden, zodat de paalkoppen van de huizen onder water blijven staan", zegt bewoner en bedenker Jelle Feenstra.

Hoge verwachtingen


De bewoners hebben de gemeente Rotterdam en het waterschap Schieland en Krimpenerwaard overtuigd te investeren in dit plan. Dit doen zij samen met 330 duizend euro.
"Wij verwachten hier als waterschap nieuwe kennis uit te halen hoe we de grondwaterstanden effectief kan beïnvloeden", aldus Mechiel van Appeldoorn van het waterschap.
De verwachtingen zijn hooggespannen, want slaagt deze proef dan is er een goedkope oplossing voor een groot probleem in Nederland. "Dit is een hele kleine investering ten opzichte van de 1200 woningen in deze buurt waar mogelijk straks geen funderingsherstel meer noodzakelijk is. Dat scheelt ruim 50 miljoen euro", beaamt Mechiel van Appeldoorn van het waterschap.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl