nieuws

Vergeten Verhalen: verzetsstrijder Charles Pietersen

Een bronzen plaquette die is gevonden op Texel vertelt het verhaal van een Rotterdamse verzetsstrijder uit de Tweede Wereldoorlog.
Op de plaquette staat 'In memoriam Charles G.J Pietersen. Hij is gefusilleerd op 8 maart 1945'. Het bord is kort geleden vanaf Texel naar Museum Rotterdam 40-45 NU gebracht.
Het bord is op Texel in bezit van een verzamelaar van spullen uit de Tweede Wereldoorlog. Johan van der Hoeven van Museum Rotterdam 40-45 NU: "De plaquette heeft in Rotterdam aan de gevel van een kantoorpand gehangen. Het verhaal gaat dat het pand is gesloopt en een voorbijganger het uit een container heeft gevist."

Schutting

Na zijn overlijden heeft zijn dochter het bord mee naar Texel genomen waar zij het aan de verzamelaar heeft geschonken. Die schroeft het op een houten schutting en dat trekt de aandacht van de heer Blom.
Blom gaat op zoek naar meer informatie over Charles Pietersen en komt er via het NIOD, Rode Kruis en het Nederlands Instituut voor Militaire Historie achter dat Pietersen een Rotterdammer is. Uit het onderzoek van Blom komt het verzetsverhaal van Charles Pietersen naar voren.

Rotterdamse Zeilvereniging

Pietersen is geboren op 18 januari 1915 in Rotterdam. Hij is bestuurslid van de Rotterdamse Zeilvereniging (RZV). Een aantal leden van deze vereniging vormt een verzetsgroep. "Alleen Charles zal de oorlog niet overleven", weet Van der Hoeven. In het clubhuis van de RZV hangt nog altijd een plaquette ter nagedachtenis aan Pietersen.
In 1944 is Pietersen hoofdinstructeur bij het Rotterdamse verzet. Hij krijgt schietles van gedropte agenten. Dat gebeurt in huize Padua aan de Rechter Rottekade 63 bij Fake Albert van der Hoeven. Hij is commandant van het Strijdend gedeelte van het verzet in Rotterdam.
Aan de Avenue Concordia heeft Charles Pietersen een kamer gehuurd, onder het voorwendsel dat hij daar boten verkoopt voor de RZV. In werkelijkheid gebruikt hij het adres voor vergaderingen van het verzet.

Inval

De Sichterheitsdienst doet op 6 februari 1944 een inval en Charles en drie anderen worden opgepakt. Na zware verhoren in het kantoor van de Sichterheitsdienst aan de Heemraadsingel wordt Pietersen overgebracht naar de strafgevangenis in Scheveringen, ook wel bekend als het Oranjehotel. Daar zit hij drie weken in eenzame opsluiting.
Op 8 maart 1945 wordt hij naar Kamp Oud Leusden bij Amersfoort gebracht. Charles Pietersen wordt één van de slachtoffers van een massale vergeldingsactie van de Duitsers.

Aanslag

In de nacht van 6 op 7 maart heeft het verzet een aanslag gepleegd. Het is de bedoeling om een vrachtwagen met vlees te overmeesteren, maar bij de actie raakt niemand minder dan generaal Hans Albin Rauter, zwaargewond. Hij is de hoogste vertegenwoordiger van de SS in Nederland. Zijn chauffeur en adjudant overleden de aanslag niet.
Als vergelding worden op 8 maart in totaal 274 mannen gefusilleerd. Dat gebeurt op verschillende plekken in Nederland. Bij buurtschap de Woeste Hoeve, waar de aanslag heeft plaatsgevonden, vallen de meeste slachtoffers.

Executie

Daar worden 117 mannen kil doodgeschoten. De jongste is 17 jaar oud, de oudste 75. Een vuurpeloton van vijftig Duitsers staat klaar. De executie gaat snel. Elke vijf minuten wordt een nieuwe groep van twintig gevangenen opgehaald en vermoord. Charles Pietersen is één van hen.
Zijn familie krijgt pas op 8 juni 1945 via het Rode Kruis te horen dat Charles is gefusilleerd. Zijn lichaam wordt in eerste instantie begraven op begraafplaats Crooswijk. Later wordt hij herbegraven op het ereveld in Loenen. Charles Pietersen is 30 jaar geworden.

Waar hing de plaquette in Rotterdam?

De plaquette die herinnert aan Charles Pietersen is te zien in Museum Rotterdam 40-45 NU. Johan van der Hoeven van het museum: "Rest nog één vraag: op welk gebouw in Rotterdam heeft de plaquette gehangen?".
De sloop van het pand is waarschijnlijk in de jaren zeventig geweest. Met meer informatie hierover kun je terecht bij middagaandemaas@rijnmond.nl

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl