(advertentie)

Vestingdagen Hellevoetsluis zijn terug

De Vestingdagen in Hellevoetsluis zijn weer onder eigen naam terug als evenement. Er moest een rechterlijke uitspraak aan te pas komen, om dit voor elkaar te krijgen.


Sinds 1979 organiseerden vele vrijwilligers van Stichting Vestingdagen Hellevoetsluis het stoomevenement in het historisch hart van de gemeente. Door minder subsidie, strengere veiligheidseisen en teruglopende aantallen vrijwilligers trok de stichting zich een paar jaar geleden terug. De alternatieve festivals die daarop volgden (Zeeheldenweekend en Zomer in de Vesting) bleken een minder groot succes.

De gemeente besloot daarop de Vestingdagen weer terug te laten keren, maar dan georganiseerd door een andere organisatie (STER). En dat was tegen het zere been van de oude organisatie. Zij stapten naar de rechter, maar die besloot onlangs dat de naam vrij gebruikt mag worden.

En dus barst de oude vesting dit weekeinde weer uit haar voegen met een herkenbaar programma voor jong en oud. Denk daarbij aan stoommachines, straattheater, een grote braderie, de kermis, oude ambachten, kinderdorp, optredens, een vlootschouw, vliegdemonstraties en ga zo maar door.

Ook ligt het Statenjacht 'De Utrecht' aan de Museumkade, vlakbij Droogdok 'Jan Blanken'. Het gaat hier om een authentieke replica van het historische zeilschap, gebouwd op basis van oorspronkelijke tekeningen uit 1746. En minister Opstelten opent een veiligheidsplein.

Audio: Verslaggeefster Jelle Gunneweg sprak met de organisatie:

Reacties

Bekijk onze spelregels voor het inzenden van een reactie >

De eerste "echte" Vestingdagen stammen uit 1981 toen werd het voor het eerst op het Zuidfront en in de vesting gehouden, de eerste 3 jaar, dus vanaf 1978 heette het "Internationaal Stoomweekend" onder aanvoering van o.a. George Kwekel en in grote samenwerking met het toen nog in Hellevoetsluis gevestigde "Rijdend Tram Museum" (nu in Ouddorp) en speelde zich af aan de voormalige Tramhaven waar toen ook nog de ruine van het tramstation stond van de voormalige RTM, in die tijd was ik een van de eerste vrijwilligers en was er nooit geen oneinigheid.
Die kwamen pas later toen er zich teveel mensen gingen denken dat ze het beter wisten en mede daardoor is de oerploeg uit elkaar gevallen.
Het leuke is dat de leden van de "oerploeg" nog steeds elkaar op onregelmatige tijden elkaar ontmoeten.

Vergat er nog ven bij te vertellen dat ik de huidige organistie alle succes toewenst met dit warme weer, met deze temperaturen is het toch behoorlijk afzien!!

Naar verluidt zijn dit niet de Vestingdagen, omdat de naam is gekaapt? Wie weet daar het fijne van?

Vestingdagen in zeer afgeslankte vorm, begonnen als Internationaal Stoomfeest met heel veel deelnemers uit Engeland met 2 road-runs, eentje vanaf de ferry Europoort en eentje van 2 dagen uit Vlissingen via de Zeelandbrug (met max 5kmr uur!!) naar Hellevoetsluis en na afloop weer retour, net naar de roadrun wezen kijken met wel 3 stoommachines.
Verder was wat er stond 85% oud, nu is het 85% nieuw.

Ik weet er alles van.
Het spel dat de gemeente gespeeld heeft samen met de huidige voorzitter van STER.

Op onze FB pagina Vestingdagen Hellevoetsluis kunt u e.e.a vinden, en op de site www.vestingdagen.nl

Via het contactformulier komt u ook bij mij terecht.

Voorzitter
Stichting Vestingdagen Hellevoetsluis

Dubbel verhaal De Gemeente heeft er de laatste jaren (ook door veiligheidsgezeur) een potje van gemaakt door er iets anders van te maken waar bijna niemand op zat te wachten . Maar voor dit festival zijn jullie toch benaderd alleen was het niet volgens jullie voorwaarden .Dat STAR er nu mee vandoor is gegaan is zuur maar de gemeente moet ook op hun centen letten .Dan krijgen je daar weer vragen over .

Wij zijn nooit benaderd voor de organisatie van deze vestingdagen. Vorig jaar vroeg de burgemeester of hij de naam Vestingdagen mocht gebruiken voor het evenement Zomer in de Vesting.

Hier waren wij op tegen omdat Vestingdagen als stoomevenement bekend stond.

Nadat wij hoorden dat de gemeente onze naam wilde gebruiken en de organisatie aan STER wilde overlaten hebben wij geprotesteerd. Hierop mochten wij onder de voorwaarden van STER stoom organiseren met een budget van € 6000,--. Sponsors die wij vonden moesten we doorsturen naar STER. Hiervoor hebben wij bedankt !

Iedereen die het gehele dossier kent erkent dat er sprake is van vriendjespolitiek.

Het is duidelijk dat je niet weet waar je over praat met de opmerking dat de gemeente op de centjes moet letten..

Wij kregen € 24000 subsidie en vroegen € 20.000 meer voor verkeersregelaars, Ambulance/GHOR enz. Wij kregen het niet.
Wij konden met € 24000 subsidie voor € 35.000 stoom laten komen.

STER krijgt € 70.000 subsidie en nog extra € 20.000 voor verkeersregelaars, ambulance/GHOR enz. Totaal dus € 90.000 en heeft maar € 6.000 budget voor stoom.

Wij organiseerde bijvoorbeeld de braderie zelf die € 17.000 opleverden. Dit gebruikten wij voor stoommachines.

STER laat de braderie door een commercieel bedrijf organiseren om niet. Zodat ze er geen werk aan heeft maar ook geen inkomsten.

Wij plaatsten gesponsorde parkeerverbod borden zelf. STER laat Heijmans komen.

Er wordt ongeveer € 40.000 weggegooid. Als de gemeente op haar centjes zou letten bestond STER al niet meer.

Wij hadden 125000 bezoekers terwijl STER er nooit meer als 40.000 had.

Waarom krijgt STER € 66.000 meer en het recht onze naam en faam te gebruiken?

In de rechtszaak is aangetoond dat de voorzitter van STER voor € 20.000 bevoordeeld is door de gemeente. Hierdoor vond de rechter de termen vriendjespolitiek en zakkenvullen ook rechtmatig. Dit gedeelte van de rechtszaak is dan ook verloren door STER en de gemeente. Hier schrijft ec

O zit het zo .
Wel een heel vervelend verhaal
Ben overigens vandaag na jaren weer eens wezen kijken .
Het is als mensen weten hoe het vroeger was helemaal niets meer .
2 grote stoommachines en ene kleine .
Wat ze met de centen hebben gedaan is mij nu een raadsel .

En die stichting ster zijn ook een stelletje laaie lichters die de afspraken ook niet na komen!!!!!!! Allemaal om de poen!...........Kl..tzakken...!!!

gaat het er uiteindelijk niet om , dat de mensen een fijne tijd hebben in het hellevoetse? mensen maken alleen maar ruzie om euros , maak je niet druk en geniet , ook al ben je het er niet mee eens........en wil je er niet van genieten?? blijf weg uit de vesting en hou vooral op met zeuren,zeiken,miepen,ouwehoeren. De vesting dagen zijn met open armen ontvangen door de hellevoeters en toeristen, en ik heb er zaterdag ook van genoten,,, het enige verschil met vroeger is , dat het nu BETER georganiseerd is dan vroeger, petje af gemeente hellevoetsluis

Met € 66.000 meer kun je sommige zaken BETER doen. Verder zijn we blij dat sommige mensen een fijne tijd hebben.

Voor de bezoekers die het ook niet weten wat er zich achter de schermen afspeeld lijkt het idd of het beter georganiseerd id, voor iemand die ook achter de schermen kan kijken weet dat het een redelijk zooitje is, ook op de site van STER-vestingdagen staan dingen die niet waar zijn.
En tenslotte, ja, ik heb ook genoten, maar dat kwam omdat wij aardig wat oude stoomvrienden tegen het lijf liepen en door het schitterende weer en de zeer prettige bediening van Brasserie de Admiraal.