nieuws

Windmolens Slufterdam toch zonder stilstandvoorziening

Archieffoto windmolen.
Archieffoto windmolen.
De veertien windmolens van het vernieuwde park Slufterdam op de Maasvlakte hoeven vooralsnog niet te worden uitgerust met een zogenaamde stilstandvoorziening. Die zou er voor moeten zorgen dat vogels tijdens de trek zo min mogelijk tegen de rotorbladen van de molens kunnen vliegen.
De Raad van State gaf woensdagmorgen de exploitanten Eneco en NUON gelijk. Zij moesten van de staatssecretaris van economische zaken een stilstandvoorziening op de windmolens zetten om 38 vogelsoorten, waarvan 32 trekvogels, te kunnen beschermen.
De energiebedrijven vonden dat zij economisch teveel schade zouden oplopen door het besluit van de staatssecretaris. Als de windmolens stilstaan, kunnen zij geen energie opwekken.
Ook vinden de bedrijven dat er veel maatregelen moeten worden genomen om de dieren te beschermen, terwijl nog onduidelijk is of die maatregelen ook wel echt helpen.
De staatssecretaris had het bezwaarschrift van Eneco en NUON afgewezen. De Raad van State vindt dat hij niet genoeg heeft onderbouwd waarom, en moet dat opnieuw gaan doen.
Het windpark Slufterdam moet in oktober klaar zijn. Eind dit jaar zouden de veertien nieuwe windmolens moeten gaan draaien.
Eneco laat weten dat bij een nieuw negatief besluit voor de energiebedrijven er met deskundigen gesproken wordt over adequate maatregelen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl