nieuws

Juffen en meesters staken voor hoger salaris

In het basisonderwijs wordt woensdag opnieuw gestaakt. Leerkrachten in Zuid-Holland en Zeeland leggen het werk neer, omdat ze minder werkdruk en meer salaris willen. Er ligt een eis van 900 miljoen euro op tafel, terwijl het kabinet niet meer dan 270 miljoen euro biedt.
De actievoerders kwamen rond 11:30 uur bij elkaar op het Wilhelminaplein in Rotterdam. Daarna liepen ze via de Erasmusbrug naar het Park bij de Euromast.
Veel stakende leraren krijgen hun salaris doorbetaald, omdat hun schoolbesturen achter de acties staan.

Duizenden stakers

“We verwachten duizenden mensen,” zegt Loek Schueler, voorzitter van CNV Onderwijs. Ze bezoekt vandaag verschillende scholen in de regio Rotterdam en Zeeland, om daar met docenten in gesprek te gaan.
De docenten die staken hoeven er financieel niet onder te lijden. “Sommige schoolbesturen zijn het grondig met ons eens. Er zijn ook scholen die zeggen dat leerkrachten die niet werken ook geen loon krijgen. Als vakbond vergoeden we die docenten vanuit de stakingskas.”
Na een staking in 2017 kwam er vanuit politiek Den Haag al wat extra geld voor onderwijs bij, maar dat is volgens Schueler niet genoeg. “De werkdruk is nog steeds heel hoog. De leraren willen waardering voor het werk dat ze doen. Er is 600 miljoen euro nodig om in balans te komen met andere sectoren.”

Overrompeld door werkdruk

Voormalig leraar Jacqueline de Jong begeleidt nu als coach zestig docenten in Rozenburg en merkt dat de werkdruk hoog is. Ze praat vaak met jonge mensen, die niet weten of ze het in het onderwijs volhouden. “Alle docenten hebben een hart voor hun vak. Maar deze jonkies twijfelen of ze het wel gaan volhouden."
"Het zijn bevlogen mensen die met een doel in het onderwijs kwamen, maar ze worden overrompeld door de werkdruk. Het gaat niet alleen om lesgeven. Er is druk van de ouders, administratiedruk, cito’s die altijd boven je hoofd hangen", zegt De Jong.
Als het aan De Jong ligt staken de leraren door tot ze hun zin krijgen. “We zijn jaren stil geweest, hebben altijd doorgewerkt. Maar het is genoeg, we doen dit uiteindelijk in het belang van de kinderen. We willen goed onderwijs en een salaris dat erbij hoort. De werkdruk is te hoog. Bij ziekte is er bijvoorbeeld geen vervanging.”
De acties in Zuid-Holland en Zeeland zijn de laatste in de reeks estafettestakingen die eerder werden gehouden in andere provincies. Of de onderwijzers hierna verder gaan met acties is nog onbekend. Vakbonden wachten eerst af wat er volgende week in de miljoenennota staat.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl