nieuws

Aandacht voor lokaal homo-geweld tijdens Gay Pride

Het geweld richting homo’s nam dit jaar toe in Dordrecht. In april werden twee mannen via datingapp Grindr in de val gelokt en in juni werd een jonge homo mishandeld na een feestje. Reden om tijdens Dordrecht Pride aandacht te vragen voor het toenemende geweld.
Galerie MooiMan heeft een thema-expositie samengesteld, waarin de kwetsbaarheid van de homoseksuele man centraal staat, vertelt voorzitter van de Stichting Dordrecht Pride Lennart Lenskens. “Kunstenaars uit heel Europa werken hieraan mee. In sommige landen mogen ze hun werk niet eens laten zien door strenge anti-homowetten.”

Lokale homo's op de foto


Een van de kunstenaars, Marco Huijzers, zette verschillende homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders uit de stad op de foto en vroeg ze hoe zij omgaan met het anti-homogeweld. "Het heeft iedereen binnen de LHBT-gemeenschap geraakt", zegt Huijzers. "Sommige mensen zijn zich daar ook echt anders door gaan gedragen. Mensen zijn voorzichtiger geworden."
Marion is een van de mensen wiens verhaal en foto op de tentoonstelling te zien zijn. "Hand in hand lopen over straat doe ik graag, als ik een vriendin heb. Maar er zijn situaties waarbij ik dat nu niet meer doe. Als ik mensen zie waarvan ik denk: die zijn niet voor de homo's, dan doe ik dat niet. En dat is wel jammer, want het zou niet moeten."
Lees meer: 14-jarige jongen vast voor anti-homogeweld Dordrecht​In 2018 zou je toch wel hand in hand moeten kunnen lopen als homo, vindt Lennart Lenskens. “Als het gaat over acceptatie hoor ik vaak een maar. Ik heb niets tegen homo’s, maar ze moeten niet op straat zoenen. Die ‘maar’ hoor je nooit bij hetero’s. Laat iedereen zijn gang gaan en leven zoals hij of zij wil.”
Advocaat Sydney Smeets, die de twee slachtoffers van het 'Grindr-geweld' bijstaat, opende de tentoonstelling Kwetsbaar Verlangen woensdag in Dordrecht. "Zij hadden geen idee dat zij via deze dating-app op deze manier met geweld geconfronteerd zouden worden", zegt Smeets. "Het heeft een diepe impact op ze gemaakt."

We moeten dit niet accepteren


"Al die incidenten van homogeweld, hier in Dordrecht, maar ook in Arnhem en Amsterdam hebben impact omdat je je daardoor minder veilig voelt in dit land om te zijn wie je bent", zo zegt advocaat Smeets. "Dat is waarom mensen uit de gemeenschap daar ook zo fel op reageren. We moeten dit niet accepteren."
"We laten aan de ene kant de vrees zien van mensen in Dordrecht", zegt curator Sandro Kortekaas van de tentoonstelling. "Aan de andere kant laten we juist die intimiteit zien. Een hele mooie mix, waarin we ook dat respect hopen terug te krijgen."
De tentoonstelling is te zien in een voormalig makelaarskantoor aan de Spuiboulevard dat flink in het zicht is. Van buiten zijn beelden uit de expositie ook goed te zien. "Vooral op het moment dat we op de pilaren voor het gebouw de regenboogvlag hingen, was het voor de buitenwereld helemaal duidelijk", zegt Kortekaas. "Het is ook goed als hier toevallige passanten binnen komen kijken. Het is ook goed voor de discussie."
Tijdens Dordrecht Pride is er ook ruimte voor feest. Zo treden verschillende artiesten op en in een roze opblaasbare kerk kunnen geïnteresseerden voor één dag trouwen. Ook is er voor de eerste keer een Pride Walk.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl