nieuws

Aboutaleb mocht betoging tegen Zwarte Piet verbieden

Demonstratie Rotterdam
Demonstratie Rotterdam © ANP
Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam was bevoegd om in november 2016 een demonstratie van Zwarte Piet-activisten te verbieden. Dat heeft de Rotterdamse rechter vastgesteld.
Kick Out Zwarte Piet wilde in Rotterdam protesteren tijdens de intocht van Sinterklaas. De burgemeester verbood dat uit angst voor ongeregeldheden. De 200 betogers werden opgepakt.
De bestuursrechter zegt dat het recht om te demonstreren een groot goed is, maar dat daar soms vanaf kan worden geweken als er gevaar dreigt. De rechter stelt vast dat de activisten hun betoging niet hadden aangekondigd en dat de burgemeester daardoor onvoldoende veiligheidsmaatregelen kon treffen.
"Er was op die dag onvoldoende politiecapaciteit om de ad hoc betoging van KOZP in goede banen te leiden."

Gevaar

De rechter noemt het dreigende gevaar reëel. "De burgemeester heeft terecht meegewogen dat moest worden voorkomen dat kinderen die op de intocht afkwamen, terecht kwamen in een confrontatie tussen demonstranten en tegengroeperingen." Volgens Aboutaleb waren er signalen dat Feyenoordhooligans en extreem rechtse groepen het gevecht wilden aangaan met Kick Out Zwarte Piet.
De Zwarte Piet-activisten hadden gezegd dat zij pas laat op het idee kwamen in Rotterdam te betogen. Aanvankelijk wilden zij naar de intocht in Maassluis gaan, maar waren al onderweg tegengehouden.
De volledige uitspraak is hier te lezen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl