nieuws

Nog steeds geen duidelijkheid over oorzaak vliegenoverlast Heijplaat

© Claudia van Schaijk
Het onderzoek naar de vliegenoverlast in Rotterdam-Heijplaat is afgerond. De bewoners krijgen vrijdag een brief op de mat. Uit het onderzoek komt naar voren dat het om een complex probleem gaat en dat vervolgonderzoek nodig is om met zekerheid vast te stellen waar de vliegen vandaan komen.
Heijplaters die in de buurt van afvalverwerker Suez wonen, klagen er al drie jaar over: ze hebben extreem veel last van vliegen. De insecten laten zich vooral in groten getale zien met warm weer.
Lees meer: Vliegenplaag Heijplaat: 'Je zou er een opvlieger van krijgen'
Voor Heijplater Rinus Groen is het wel duidelijk waar de vliegen vandaan komen. Suez is volgens hem de boosdoener. "Zij verwerken plastic afval. Daarin zitten etensresten, waarin zich maden ontwikkelen die tot vliegen uitgroeien."
Groen hoorde tijdens een kennismakingsbijeenkomst voor bewoners bij Suez dat het afval vaak drie weken staat voordat het wordt verwerkt. "En laat dat nou precies de tijd zijn die nodig is voor een made om uit te groeien tot vlieg."
Stadsbioloog André de Baerdemaker, die ook bij de bijeenkomst was, beaamt dit. De Baerdemaker woont ook op Heijplaat, maar ondervindt geen vliegenoverlast. Het is opvallend dat de bewoners die dicht bij de afvalverwerker wonen, meer klagen over vliegen dan de bewoners die er verder vandaan wonen.

Drie zomers

De Heijplaters die met warm weer steeds geplaagd worden door vliegen, zijn het zat. "We zitten nu al drie zomers opgescheept met dat ongedierte, we willen dat er iets gebeurt", zegt Groen. "Dit duurt veel te lang."
Volgens de onderzoekers van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) is het niet zo simpel om de bron en de oorzaak van de vliegenoverlast te achterhalen omdat er veel verschillende factoren meespelen. Het KAD voert het onderzoek uit in opdracht van de gemeente Rotterdam.
Er is overlast van drie verschillende soorten vliegen: de kleine kamervlieg, de gewone kamervlieg en de vleesvlieg. Met name de eerste twee blijken veel voor te komen op Heijplaat. Maar het staat niet vast dat Suez de bron is; uit eerder onderzoek bleek dat veel vliegen ook bij de kinderboerderij vandaan komen.
Lees meer: Vliegenoverlast Heijplaat veroorzaakt door kinderboerderij

Vleesvlieg

Omdat eerdere onderzoeken vooral een momentopname waren, is door de gemeente opdracht gegeven om de vliegenpopulatie voor een langere tijd te monitoren. Dit is uiteindelijk van halverwege juni tot halverwege september gedaan.
Het KAD heeft op dertien plekken in de wijk vallen neergezet met een lokvloeistof. De vleesvlieg en de kleine kamervlieg werden het meest gevangen in de vallen. Dit is opmerkelijk volgens de onderzoekers, omdat inwoners van Heijplaat juist klagen over de gewone kamervlieg in en rondom hun huizen.
De hoogste aantallen gewone kamervliegen werden weliswaar gemeten op het terrein van Suez, maar volgens de onderzoekers is het onwaarschijnlijk dat deze vliegen vanaf daar worden aangevoerd en overlast in de wijk veroorzaken. "Het aantal exemplaren is te laag, de af te leggen afstand te groot en er vindt verspreiding plaats", is te lezen in de onderzoeksresultaten.

Monitoringplan

Advies van het KAD aan de gemeente is om het onderzoek voort te zetten. Er moet een doelgericht monitoringplan komen en ook de bewoners moeten hierbij worden betrokken. Daarnaast moet een referentiegebied worden aangewezen om de situatie te kunnen vergelijken, bijvoorbeeld een locatie in Pernis of Charlois.
In het voorjaar van 2019 gaat het monitoringsonderzoek verder.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl