nieuws

OM vervolgt Rotterdamse verpleger in tien zaken rondom insulinemoorden

De Rotterdamse verpleger Rahiied A. wordt vervolgd voor zeker tien incidenten in de grote zaak rondom de insulinemoorden. Mogelijk komen er daar nog twee bij. Dat is maandagochtend bekend geworden tijdens een korte zitting op de rechtbank.
De 22-jarige man zou verantwoordelijk zijn voor vier sterfgevallen en zes gevallen van 'onwelwording'. Twee sterfgevallen worden nog onderzocht. In totaal zijn vijftien verdachte gevallen bekeken, maar het OM laat drie zaken vallen vanwege een gebrek aan bewijs.
Rahiied A. zou in verschillende verzorgingstehuizen in onder meer Puttershoek, Ridderkerk en Rotterdam ouderen hebben geïnjecteerd met insuline, terwijl ze geen suikerziekte hebben. Een aantal van hen is daaraan overleden.
De zaak kwam aan het rollen toen een bewoonster van Humanitas-tehuis De Wetering in Rotterdam een te hoge dosis insuline overleefde, in september 2016. Haar familie deed begin 2017 een melding hiervan, gevolgd door een aangifte in juni. Toen er later een tweede verdacht geval bijkwam, besloot justitie een groot onderzoek te starten.
Lees meer: 'Insulinemoorden hadden voorkomen kunnen worden'
Rahiied A. zit inmiddels een jaar in voorarrest. De advocaten in de zaak zeiden in oktober nog "in toenemende mate gefrustreerd te raken", omdat er nog veel onduidelijkheid was over het aantal moorden waarvan hij wordt verdacht.
Lees meer: Frustraties advocaten zaak insulinemoorden
De verpleger wordt ook verdacht van diefstallen in de tehuizen en valsheid in geschrifte. Dat laatste heeft te maken met zijn Verklaring Omtrent Gedrag(VOG).
De familie van de slachtoffers betreurt het dat de zaak zo lang duurt en dat Rahiied A. opnieuw niet aanwezig was bij de zitting op maandag. Volgens advocaat Frank Hamers zijn enkele nabestaanden wel opgelucht dat Rahiied A. ook in hun zaak wordt vervolgd. "Hun vermoedens zijn bevestigd."
De volgende zitting is op 22 februari. Het onderzoek naar de insulinemoorden is dan afgerond. Ook verschijnt voor die tijd nog een rapport van de Inspectie Gezondheidszorg.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl