nieuws

Vlucht in blauwe vuilniszak uit gevangenis De Schie 'spontane actie'

De 26-jarige man die vrijdag in een blauwe vuilniszak uit de Penitentiaire Inrichting De Schie in Rotterdam ontsnapte, had dit niet gepland. Volgens een anonieme bron hangt de ontsnapping vol toevalligheden aan elkaar. "Het was een hele spontane actie."
De ontsnapte gevangene zat vrijdag in de isoleercel, nadat er een telefoon in zijn cel was gevonden. Een maatje van hem had zijn straf uitgezeten en mocht vrijdag naar huis. De ontsnapte man vroeg daarom aan een afdelingshoofd of hij deze vriend nog gedag mocht zeggen en kwam hierdoor ietwat eerder dan gepland uit zijn isoleercel.
Samen met zijn vriend kwam hij op de plek terecht, waar de spullen van gevangenen bij elkaar worden verzameld. Daar was even geen gevangenispersoneel bij, maar lagen wel blauwe vuilniszakken.
Daarop zei de vrijgelaten man tegen zijn vriend "Joh, stap in die vuilniszak en ga mee." Na enige twijfel stapte hij in die zak en werd de zak op een karretje gelegd. Een gevangenismedewerker die de vrijgelaten man naar buiten begeleide, duwde deze kar mee.

Grappen

Tijdens de vlucht maakten medegevangenen nog grappen over de grootte van de zak die de vrijgelaten man mee naar huis nam. "Ze gaven een schop of en trap en zeiden 'Joh, je neemt wel een grote zak mee naar huis'."
De ontsnapte man moest nog een jaar in de gevangenis zitten. Waar hij en zijn vriend nu zijn is niet bekend, ze zijn nog voortvluchtig, bevestigt justitie. Dat liet vrijdag al weten dat bij de ontsnapping van vuilniszakken gebruik is gemaakt.
Hoewel er voor ontsnappen uit de gevangenis geen extra straf wordt gegeven, geldt dit niet voor zijn vriend. Als hij wordt gevonden, belandt hij weer in de cel: hij hielp de man te ontsnappen, dat is wel strafbaar.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl