nieuws

Eis: 2,5 jaar cel voor Rotterdamse Syriëgangster

Vrouwe Justitia
Vrouwe Justitia © Lex van Lieshout (ANP
Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat een 23-jarige vrouw uit Rotterdam dertig maanden de cel in gaat, waarvan tien voorwaardelijk. Melis A. wordt verdacht van deelname aan de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS), medeplichtigheid aan deelname en het voorbereiden van terreurdaden.
De Rotterdamse ging in augustus 2016 naar Turkije om uiteindelijk in strijdgebied van Syrië te komen. Ze ging haar geradicaliseerde vriend achterna, die daar al samen met zijn neef vocht voor IS.
De vrouw kon met hulp van haar vader uit een Koerdisch opvangkamp in Noord-Syrië komen, waarna ze in juli vorig jaar naar Nederland terugvlogen. Ze had toen haar bijna 1 jaar oude zoontje bij zich, dat ze in Syrië kreeg van haar - inmiddels - man. Hij sneuvelde vermoedelijk door een bombardement vlakbij hun huis in Raqqa, de hoofdstad van IS.
Lees meer: Rotterdamse Syrië-reizigster opgepakt op Schiphol
Hoewel A. zich voor de rechtbank in Rotterdam woensdag op de vlakte hield over haar kennis van IS en wat haar man precies deed, schetste de aanklaagster een minder onschuldig beeld. Volgens haar zocht A. al vanaf 2014 naar informatie over IS en de wandaden. Ook zocht ze actief naar personen met een extreme islamitische geloofsovertuiging. Op die manier zou ze ook haar latere man hebben ontmoet.
"Ze heeft zich willens en wetens aangesloten bij IS en wist goed waar de organisatie voor stond", zei de officier van justitie. Ook in Raqqa moet A. hebben geweten van de IS-terreur, omdat ze vlak om de hoek woonde bij het beruchte IS-plein waar mensen werden gemarteld. A. zei echter dat ze altijd de andere kant op ging.
Ouders en verdere familie van Melis A. snapten de geloofsovertuiging van hun dochter niet. Ze keerde zich steeds meer van haar ouders af, aldus het OM.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl