nieuws

Nissewaard krijgt geen straf voor inzetten vingerscan

© Pixabay
Nissewaard is in de fout gegaan met het gebruik van de vingerscan voor bijstandsgerechtigden. De gemeente wordt daarvoor niet gestraft, omdat direct na een melding met het gebruik is gestopt. Dat meldt de Autoriteit Persoonsgegevens.
Staatssecretaris Van Ark zei eerder in antwoord op Kamervragen dat de inzet van de vingerscan een schending van de privacy van de burgers was. Ook Van Ark ondernam geen verdere stappen omdat de gemeente direct stopte.
Nissewaard paste de vingerscan toe bij het leerwerkbedrijf Voorne-Putten Werkt. De bijstandsgerechtigden moesten zich met hun vingerafdruk melden op het werk. Wie weigerde te scannen werd op de uitkering gekort. Het ging om 297 personen.
De gemeente stopte met het systeem nadat voormalig raadslid en Statenlid Alfred Blokhuizen (GroenLinks) aan de bel trok. De Spijkenisser is, ook na het oordeel van de AP, nog niet klaar met de kwestie. Hij wil excuses en compensatie voor de betrokken bijstandsgerechtigden.
Volgens Blokhuizen is het moeilijk om te achterhalen waarom de gemeenten op Voorne-Putten ooit met dit systeem begonnen zijn. In zijn zoektocht heeft hij van de gemeente Nissewaard nog niet de stukken gekregen waar uit blijkt hoe ooit tot inzet van de vingerscan is besloten.

Verdwenen

Woensdag, tijdens een hoorzitting van de bezwaarschriftencommissie van de gemeente Nissewaard, zei een vertegenwoordiger van de gemeente dat de documenten - waar in staat waarom en hoe de gemeente tot het gebruik van de vingerscan kwam - zijn verdwenen.
De stukken dateren uit de tijd van de Welplaat, zoals de sociale werkplaats vroeger heette. En de stukken van de Welplaat zouden na de opheffing van deze gemeenschappelijke regeling van de Voorne-Putten-gemeenten niet zijn bewaard.
"Onbegrijpelijk", noemt Blokhuizen het verdwijnen van de documenten. "Dit kan toch niet?"

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl