nieuws

Extra maatregelen om overvallen tegen te gaan

ROTTERDAM - De gemeente Rotterdam gaat winkeliers die nog geen pin-automaat hebben, proberen over te halen er toch één te installeren.  Vooral allochtone ondernemers hebben lang niet altijd een pin-apparaat.
Burgemeester Aboutaleb noemt de Chinezen als voorbeeld. "Zij moeten worden gemotiveerd om electronisch betalen te installeren," aldus Aboutaleb, die voorzitter is van de werkgroep die de maatregelen bedacht. Als er minder contant geld aanwezig is verkleint dat de kans op een overval, zo redeneert de gemeente.
Maatregelen
In totaal worden achttien maatregelen genomen door politie, justitie, gemeentes en het bedrijfsleven. De politie zal de honderd ergste bekende overvallers hinderlijk gaan volgen. Ook komen er speciale teams die snel kunnen reageren na een overval, om zo de kans te vergroten dat daders op heterdaad worden betrapt.

Schadeloossteling en hogere straffen

Justitie zal er onder meer voor gaan zorgen dat slachtoffers een schadeloosstelling krijgen. Ook wil het openbaar Ministerie duidelijk maken dat overvallers niet wegkomen met een taakstraf, maar meestal langer dan een jaar achter de tralies verdwijnen. Gemeentes gaan onder meer zorgen voor nazorg aan slachtoffers en het bedrijfsleven zal ondernemers proberen te overtuigen dat ze hun zaak beter moeten beveiligen. Voor dat laatst stelt het ministerie van Economische Zaken ook in 2011 tien miljoen euro beschikbaar. Dit jaar was dat geld er al.

'Duizend overvallen minder'

Het kabinet wil dat er dit jaar duizend overvallen minder plaatsvinden dan vorig jaar, toen de teller tot bijna 2900 reikte. Hoewel het aantal overvallen in de regio Rijnmond vorig jaar stabiel bleef zijn de maatregelen ook hier hard nodig. "We zijn wel stabiel, maar stabiel op een te hoog niveau," aldus burgemeester Aboutaleb.
Enorme impact
De impact van een overval op de slachtoffers is enorm. Henk en Kitty Kruidenier, die vorig jaar met grof geweld werden beroofd in hun juwelierszaak in Rotterdam-Zuid, kampen nog altijd met de gevolgen daarvan. "'s Nachts slaap ik er niet van, en voel ik nog de pijn in m'n lichaam, maar dat laat ik aan de klanten niet merken," aldus Henk Kruidenier.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl