nieuws

Blijdorp voor 100 miljoen verbouwd, moet ik straks meer betalen voor een kaartje?

Diergaarde Blijdorp in Rotterdam wordt de komende jaren flink vernieuwd. Hiervoor is 100 miljoen euro begroot. Dat is bekendgemaakt in het Masterplan 2030.
"We gaan aan de slag met dierenverblijven en duurzaamheid, maar ook met de rijksmonumenten op ons terrein", vertelt directeur Erik Zevenbergen enthousiast.
"We beginnen dit jaar nog met het verblijf van de flamingo's." Er komt een groot net over het verblijf te liggen. Ook is het de bedoeling dat het publiek er in de toekomst doorheen kan lopen.
Daarnaast wordt het huidige buitenverblijf van de olifanten in de toekomst vergroot en Bokito en zijn familie krijgen een nieuw verblijf.
Op het terrein van de diergaarde staan in totaal 21 rijksmonumenten. Hiervan zijn er al 15 gerestaureerd. "De rest nog niet, waaronder de Rivièrahal, maar deze gaan we de komende jaren allemaal restaureren en ze krijgen een herbestemming."
De eerste fase van de restauratie van de Rivièrahal start in 2021 en bestaat uit de herinrichting van de Victoriaserre.
Foto: Diergaarde Blijdorp

Natuurbehoud

Het thema van het Masterplan is 'Natuurlijk in Blijdorp.' Natuurbehoud staat in dit plan voorop. "In 2030 willen we jaarlijks 1 miljoen euro uittrekken voor allerlei projecten op locatie om natuurbehoud te ondersteunen."
Zevenbergen vindt het een verantwoordelijkheid van de Diergaarde om keihard in te zetten op het behoud en herstel van de natuur.
"Met de natuur in de wereld gaat het niet goed. Diergaarde Blijdorp is in de bevoorrechte positie om daar, samen met onze omgeving, wezenlijk iets aan te kunnen veranderen."
Ook ligt er een focus op het doen van hoogwaardig onderzoek, het aanbieden van brede educatie en op fokprogramma’s.
Blijdorp wil een substantiële bijdrage leveren aan behoud en herstel van biodiversiteit. Door reservepopulaties van bedreigde diersoorten te behouden kunnen deze in de toekomst weer uitgezet worden in het wild.
Foto: Diergaarde Blijdorp

Ticketprijs

Voor de plannen is ruim 100 miljoen euro nodig. "We halen dit voor een deel uit eigen middelen, maar we kunnen het niet alleen bekostigen. We hebben onze partners nodig om dit te kunnen doen."
Gaat de bezoeker ook meer betalen voor een kaartje? "Dat is niet ons uitgangspunt", zegt Zevenbergen. "We vragen een goede prijs voor een prachtig bezoek aan deze diergaarde. Een stijging van de prijs is niet ons doel."

Eerste stappen in 2020

De eerste stappen voor dit nieuwe masterplan worden in de zomer van 2020 gezet. Dan wordt het voorplein naast de historische ingang heringericht.
In de loop van het jaar wordt ook begonnen met de restauratie en omvorming van de bergdierenrots naar een Himalayagebied voor kleine panda’s. "Dit is voor ons echt een sleutelsoort. Wat een prachtig dier."
Ook komt er in het Oceanium een nieuw tropisch gedeelte voor dieren uit Madagaskar, Komodo en Galapagos.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl