nieuws

Rene wil Rotterdam leren kennen en rent door alle 4000 straten

Hardloper Rene Kuijs is een man met een missie. Hij wil rennend door alle grofweg vierduizend straten van Rotterdam. Pardon? Ja, allemaal.
"Vandaag wil ik de Afrikaanderwijk en de omliggende straten gaan verkennen", zegt Kuijs (41) nadat hij zijn fiets heeft geparkeerd. Hij vist een papieren kaart en een groene markeerstift uit zijn tas. Rene is klaar voor de start.
De liefde bracht de geboren Brabander tien jaar geleden naar Rotterdam. Hij belandde in de wijk Blijdorp, maar kreeg nooit het idee dat hij zijn nieuwe woonplaats echt goed kende. Dat knaagde. Dus is het nu tijd om daar verandering in te brengen.
"Ik riep altijd dat Rotterdam de leukste stad van Nederland is, maar dat wist ik eigenlijk niet echt. Maar straks wel."
Vanaf het Afrikaanderplein gaat het in een stevige draf de Riebeekstraat in. Op weg naar de Tweebosbuurt die voor een grote sloopbeurt staat. En even later langs woensdagmarkt via de Paul Krugerstraat. Een straat telt pas als-ie van begin tot eind is gelopen. Dan vinkt Kuijs hem af op zijn kaartenboekje.

Heel veel...

"Vierduizend straten zijn er ook wel héél veel", zegt hij lachend als hij in galop over de Pretorialaan gaat. "Daar kwam ik pas achter toen ik dit plan had gemaakt. Toen moest ik wel een paar keer slikken."
Nu scheelt het wel dat Kuijs een loper op hoog amateurniveau is. Naast drie zware trainingen bij atletiekvereniging PAC gaat hij ook drie keer per week op pad voor zijn stratenproject. Dan drukt hij het gaspedaal wel minder diep in, maar maakt regelmatig tochten van twintig tot dertig kilometer.
"Hier geniet ik van", zegt Rene als we een staaltje streetart op de muren van vogelopvang Karel Schot passeren. Hij stopt even voor een foto. "Er is zoveel buitenkunst te zien en deze wijk spant echt de kroon."
Even later raakt hij in gesprek met een groepje jonge buurtbewoners. "Doet u ook de Erasmusbrug, meneer?" Het antwoord is uiteraard ja.

Ratjetoe

"De ring rond Rotterdam loop ik niet. Dat lijkt me toch niet veilig", vertelt Rene even later. "En verder alleen straten waar auto's mogen rijden. Aan steegjes en fietspaden is geen beginnen, want die staan niet altijd op de kaart." Bedrijfsterreinen staan wel op het programma. En de Koopgoot ook.
Inspiratie voor zijn 4000 straten-project deed hij op bij de Amerikaanse 'ultraloper' Rickey Gates. Gates liep alle straten in San Francisco af. Indrukwekkend, vond Kuijs. "Dat inspireerde mij om Rotterdam te gaan doen."
Eén verschil: San Francisco is typisch Amerikaanse vormgegeven: strak en recht, terwijl Rotterdam soms een ratjetoe is aan slingerwegen, woonerven en doodlopende straten.

Finale

Hij wil Rotterdam dus tot in de haarvaten willen kennen. "Ik lees de informatiebordjes en leer daar veel van."
"Als ik even sta te kijken op mijn kaart word ik vaak aangesproken. Dan denken ze: die jongen is vast verdwaald. Dat levert vaak leuke gesprekken op vol informatie over de buurt."
Kuijs hoopt rond de jaarwisseling de laatste Rotterdamse straten te lopen. Dan heeft hij duizenden kilometers in de benen. "Ik wil eindigen met een grote finale. Het liefst een lange tocht met medelopers langs de stadsgrens van Rotterdam."
Je kunt Rene Kuijs volgen via zijn Facebook, Instagram of sportersplatform Strava. Op Radio Rijnmond en deze site zal hij regelmatig vertellen over zijn avonturen en ontdekkingen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl