nieuws

Teruglezen liveblog: OM eist vier jaar cel voor misbruik 12-jarig meisje in Hilton-hotel

De stoel van de verdachte blijft leeg: James B. is in de VS
De stoel van de verdachte blijft leeg: James B. is in de VS
Het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft vier jaar cel geëist tegen de 50-jarige Amerikaan James B. Hij zou in juni vorig jaar een meisje van 12 'op geraffineerde wijze' naar het Rotterdamse Hilton-hotel hebben gelokt en haar daar hebben misbruikt.
James B. zat hier vast maar omdat hij terminaal ziek is, gaf de rechter hem toestemming terug naar de VS te gaan om daar te sterven. Het was de bedoeling dat hij via een videoverbinding zou worden gehoord, maar hij bleek daar te ziek voor te zijn.
De eis van vier jaar komt neer op levenslang voor James B. "Maar dat kan en mag geen invloed hebben op de straf. Daarvoor zijn de feiten te ernstig", aldus het OM.

Poorten van de dood

De advocaat van James B. vindt de eis zeer fors. "De verdachte staat voor de poorten van de dood. Natuurlijk moet je daar wel rekening mee houden bij de strafeis, uit humaniteit", zegt de advocaat.
James B. leerde het meisje kennen via zijn Nederlandse dochter. Die had contact met de 12-jarige via het internetspel Star Stable. De Amerikaan gebuikte hetzelfde account als zijn dochter en begon zo te chatten met de Rotterdamse.
Officier van justitie Boender: "De gesprekken beginnen met verdachte die zich als een goede vriend optelt, die als een vader van haar houdt. Gaandeweg worden de chats persoonlijker en gaat het over de liefde. Hij bouwt en vertrouwensrelatie op en steekt vervolgens de oceaan over met maar één doel: seks."

Jeugdbescherming

Advocaat Tjalling van der Goot weerspreekt dat. "Cliënt kwam naar Nederland om zijn 19-jarige dochter te zien. (geboren uit een eerdere relatie -red.) Hij maakte van die gelegenheid gebruik om ook het andere meisje te ontmoeten. Hij wilde met haar naar jeugdbescherming toe. In zijn ogen had het meisje het zwaar thuis en wilde hij haar beschermen."
Justitie spreekt van een kwetsbaar meisje, dat niet lang geleden haar vader was kwijtgeraakt. Volgens justitie blijkt uit de seksueel getinte chats, het opsturen van naaktfoto's en de DNA-sporen in de hotelkamer dat sprake is geweest van seksueel misbruik.
Toen de Rotterdamse politie op 28 juni de hotelkamer binnenstormde, trof zij het meisje naakt aan in bed. Ze zei: "Jullie hoeven hem niet in de gevangenis te stoppen. Hij houdt van mij." Zij was de dag ervoor met een smoes van school weggegaan om James B. te ontmoeten. Zij heeft verklaard dat ze verliefd op hem was.
De rechter in Rotterdam doet op 2 juli uistpraak.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl