nieuws

Enquêtecommissie onderzoekt: wat deed het Warmtebedrijf met al die miljoenen?

© Pixabay
Het Warmtebedrijf werd opgericht om restwarmte uit de Rotterdamse haven te gebruiken voor het verwarmen van huizen en bedrijven uit de omgeving. Een slim idee, maar al vanaf het begin in 2006 ging er, ondanks de grote hoeveelheden geld die in het bedrijf werden gestoken, veel mis.
Maar wat precies? Om antwoord op die vraag te krijgen, start vrijdag in het Rotterdamse stadhuis een enquêtecommissie. Twee weken lang worden zittend en oud-bestuurders van het bedrijf en ook (oud-)wethouders onder ede gehoord over de gang van zaken rond het Warmtebedrijf.

Restwarmte

Door allerlei problemen is het Warmtebedrijf nooit winstgevend geworden. Er zijn ook nu nog te weinig Rotterdamse aansluitingen die gebruik maken van de restwarmte uit de haven. Er wordt gewerkt aan een uitbreiding naar andere gemeenten, maar dat traject ligt grotendeels stil.
Volgens de Rotterdamse Rekenkamer zou de gemeente voor enkele honderden miljoenen euro's het schip in zijn gegaan met de warmteleiding naar Leiden.
Hoe zat het ook alweer met het Warmtebedrijf? Verslaggever Jan-Roelof Visscher legt het uit.
Tekst gaat door onder de video.

Enquêtecommissie

De gemeenteraad gaf in november vorig jaar aan een onderzoek te willen naar het reilen en zeilen sinds de start van het Warmtebedrijf in 2006. Tijdens de enquête zullen betrokkenen dus onder ede worden verhoord.
Ambtenaren en bestuurders zijn verplicht om daaraan mee te werken. De raadsenquête is het zwaarste controlemiddel van de gemeenteraad.
VVD-raadslid Jan-Willem Verheij legt uit hoe de commissie werkt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl