(advertentie)

Dordrecht legt bewoners bezuinigingsvoorstellen voor

De gemeente Dordrecht gaat opnieuw bezuinigen. Komend jaar voor vier miljoen euro en dat kan tot 2017 oplopen tot negen miljoen per jaar.

Dordrecht wil de bezuinigingen wel op een democratische manier doorvoeren. Daarom maken de burgemeester en wethouders een lijstje met tien bezuinigingsvoorstellen. Ook de gemeenteraad maakt zo'n lijstje.

Alle voorstellen worden door middel van een enquête voorgelegd aan de inwoners. Die vragenlijst verschijnt op 13 maart op internet.

De gemeente laat al weten dat een aantal bezuinigingen onvermijdelijk is. Zo wordt een kwart van het geld weggehaald bij regionale samenwerkingsverbanden. Hierbij valt te denken aan de Drechtsteden en de dienst Jeugd & Gezondheid.

Advies

De politiek in Dordrecht beschouwt de resultaten van de enquête als een advies. De bezuinigingskeuzes die de bevolking aangeeft zijn belangrijk, want bovenop de structurele korting komt er ook nog een incidentele bezuiniging aan van meer dan tien miljoen euro, om de reserves van de stad weer op het gewenste peil te krijgen.

De reserves zijn aangetast door verliezen op het gemeentelijk Grondbedrijf. Dat is een probleem dat veel gemeente hebben als gevolg van de crisis in de bouw.

Hier kunnen bewoners vanaf 13 maart terecht: http://www.bezuinigingskeuzes.nl/

Audio: Dordrecht legt bewoners bezuinigingsvoorstellen voor

Reacties

Bekijk onze spelregels voor het inzenden van een reactie >

Prima dat het Dortse gemeentebestuur advies van de bevolking vraagt.
In Rotterdam vragen de coalitiepartijen alleen advies aan hun leden en laten zo de 96% van de bevolking die geen lid is van een politieke partij in de kou staan.

iedereen kan toch lid worden van een politieke partij??

wat let je??

Dus......... om iets mee te mogen beslissen mag je geen vrije burger zijn maar MOET je lid worden van een partij? tsssss, de wereld op z'n kop dus.

het concept van volksvertegenwoordiging....

De politiek in Dordrecht beschouwt de resultaten van de enquête als een advies.

Dus mensen uit Dordrecht, het is alleen maar een advies.
Ooit wel eens een politicus meegemaakt die een advies van de bevolking serieus neemt?

Ik tot op heden niet. KNO artsen moeten het druk krijgen want veel politici kunnen niet horen.

Laten de Schapekoppen zich weer bedotten?

want het gemeentebestuur wil vooral bezuinigen om het spaarpotje (eufemistisch reserves genoemd) weer te vullen. Zodat ze later weer leuke reisjes kunnen maken. Zoals burgemeester Brok vorig jaar naar Zuid-Afrika. Uiteraard op kosten van de gemeenschap.

Echt flauwekul. De bewoners zullen alle bezuinigingen afwijzen denk ik. Mensen hebben geen idee van de noodzaak van bezuinigingen.

Jij wel Patrick?

Ik wel ja. Ongeacht welk salaris ik heb. Nederland moet weer gezond worden.

Tuurlijk moet Nederland weer gezond worden.
Maar niet alleen over de rug van ouderen, zieken en mensen die het financieel toch al moeilijk hebben.

Dat de ouderen en zieke mensen hard getroffen worden is spijtig. Maar de groep mensen die het financieel moeilijk hebben, kunnen daar zelf wat aan doen. 1) verstandiger omgaan met geld(niet zomaar kopen als je het niet kan missen) 2) ze kunnen ook eens een keer gaan werken.

Werken?
Ik weet niet of jij het weet maar het is nu 2013 en volop crisis tijd.
Werkloosheid neemt elke dag toe, bedrijven gaan failliet.
Wake Up Patrick!

Er is nog zat werk. Beter je best doen.

Hebben ze net ongeveer 40 miljoen uitgegeven aan het Energiehuis en de grond eromheen verkwanseld aan een bioscoop, moeten ze er nu mee aankomen dat ze moeten bezuinigen.
En ook nog net de jaarlijkse subsidie voor Bibelot verhoogd van € 366.464,00 naar € 554.414,00.
Dat ze nu moeten bezuinigen hadden ze zich eerder kunnen bedenken?
Dordt is net een vrouw die koopverslaafd is...

Nu bezuinigen nadat de bestuurders eerst het geld over de balk hebben gegooid om een prestigeproject (Energiehuis, Bioscoop en een stedelijke plein) te realiseren terwijl men wist dat iedere eurocent maar een keer uitgegeven kan worden in tijden van financiële crisis. Ja hoor miljoenen Euro's zijn en worden nog geïnvesteerd, daarbij gebruik maken van gemeenschapsgeld dat eigenlijk voor andere doeleinden bestemd moet worden. Nu die bezuinigen we dan gewoon weg en nu vragen we de burgers gewoon mee te denken hoe nog meer te bezuinigen. "Bezint eer ge begint" dat had u over moeten moeten denken politici van Dordrecht in plaats van uw ego strelen.

Probeer wel onderscheid te maken tussen investeringen en exploitatie. Los van de vraag hoe wenselijk een Energiehuis is, deze investering is betaald uit de spaarpot die Dordrecht had (onder meer met dank aan verkoop nutsbedrijven). Net als bijvoorbeeld de Sportboulevard. Als je je spaargeld aanspreekt om de gaten in je huishoudportemonnee te dichten is er iets mis.

Bij exploitatie of investering praten we gewoon over onder welke kostenplaast moet de uitgave vallen. Uiteindelijk moet er bij dit gehele project alsmaar geld bij waarvoor de betaande bidgetten niet toereikend zijn en heeft de gemeente toegegeven dat er gebruik wordt gemaakt van gemeenschapsgelden olm de kosten te dekken. Het gaat om het eindplaatje en niet om kostenplaatsen. En omdat het zoveel kost moet het ook geld gaan opleveren om de kosten eruit te gaan halen en als dan is de vraag of "Tante Jo wel naar het Energiehuis komt" zoals de heer Thies zijn collum schreef.

Alle (behalve de bios) van de door Klara genoemde projecten waren al voor bij point of no return toen dit college aantrad. Vind het best een aardige poging.