nieuws

Rutte: Lockdown met drie weken verlengd, grote zorgen over Brits coronaspook

Premier Rutte tijdens een persconferentie over coronamaatregelen
Premier Rutte tijdens een persconferentie over coronamaatregelen
De lockdown in Nederland wordt met zeker drie weken verlengd, tot en met dinsdag 9 februari. Dat maakten premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge dinsdag bekend tijdens een nieuwe coronapersconferentie over de aanpak van de coronacrisis. Daar bleek ook dat de zeer besmettelijke Britse variant van corona als een spook door de burelen van de beleidsmakers waart.
Met de verlening van de lockdown blijven scholen, kinderopvang, restaurants, cafés en niet noodzakelijke winkels nog langer gesloten.
"Onmacht, frustratie en ook moedeloosheid", duidde de premier het gevoel van veel Nederlanders. "Het wordt steeds moeilijker vol te houden en dat is ook begrijpelijk."

Avondklok

"We denken dat de avondklok een effectief middel is om groepsvorming bij jongeren en thuisbezoek tegen te gaan", zei Rutte verder. "Daarom gaan we het OMT een spoedadvies vragen hierover, of wat eventuele alternatieven zijn." Hij verwacht dat het advies er tegen het einde van de week ligt en dat hij er begin volgende week vermoedelijk een besluit over kan nemen.

Basisscholen en kinderopvang mogelijk eerder open

De lockdown is verlengd tot 9 februari, maar basisscholen en de kinderopvang mogen misschien op 25 januari weer open. Maar dit kan volgens het kabinet alleen als blijkt dat kinderen de besmettelijke Britse coronavariant niet doorgeven. Het onderzoek in Lansingerland dat hier onder meer op gericht is, moet daar uitsluitsel over geven. Lees meer: Gemeente Lansingerland roept alle inwoners op om zich te laten testen op coronavirus

Voortgezet onderwijs

Leerlingen die nog les krijgen op middelbare scholen, zoals examenleerlingen en kinderen uit kwetsbare groepen, moeten daarnaast weer anderhalve meter afstand houden van elkaar. Nu is het zo dat scholieren wel anderhalve meter tot docenten moeten houden, maar niet tot elkaar.
Overigens blijft de de lockdown voor het middelbaar onderwijs ook zeker gelden tot 9 februari. De anderhalvemetermaatregel geldt daarom alleen voor de examenklassen, kwetsbare leerlingen en leerlingen die praktijkonderwijs volgen. Zij gaan op dit moment gewoon naar school.

Schrikbeeld van de Britse coronavariant

Over drie weken wordt opnieuw besloten of de maatregelen langer blijven gelden. Dat hangt onder meer af van onderzoek naar de Britse variant van het virus in Lansingerland. Zowel premier Rutte als minister Hugo de Jonge uitte zijn zorg over die zeer besmettelijke Britse variant. Een scenario zoals in het Verenigd Koninkrijk en ook Ierland, waar ambulances in de file voor de ziekenhuizen staan, is voor Rutte een hevig schrikbeeld. De situatie is "alarmerend en dat is nog zwak uitgedrukt", zei hij.
Een kwart van de mensen die positief zijn getest op corona, gaat niet in isolatie, maar gewoon naar buiten
minister Hugo de Jonge
We weten nog niet alles, maar besmettelijker lijkt hij in ieder geval, waarschuwde minister De Jonge voor de Britse variant van het coronavirus. "Het kan heel snel veel erger worden, en dat moeten we koste wat kost voorkomen." In Nederland zijn nu zo'n honderd gevallen van besmettingen van de Britse variant bekend, zei minister De Jonge. De helft daarvan komt uit Lansingerland. Lees meer:
"We streven ernaar voor het begin van de lente alle kwetsbaren gevaccineerd te hebben", zei De Jonge verder. Volgende week zijn de verpleeghuizen aan de beurt, daarna kleinschalig wonen en half februari de ouderen die thuiswonen. Voor de zomer moeten dan alle 60-plussers een prik hebben gehad, zei De Jonge.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl