RET in 2004 klaar voor OV-chipkaart

Het Rotterdamse openbaarvervoerbedrijf RET wil in september volgend jaar alle metrostations gereed hebben voor de OV-chipkaart.

Door invoering van de kaart is de metro alleen nog maar toegankelijk voor betalende reizigers. De RET wil zo zwartrijders weren en het vervoer veiliger maken. Het bedrijf ondertekende maandag een contract met de ontwikkelaar van het nieuwe betalingssysteem, East-West. Het project kost 50 miljoen euro.

East-West gaat het hele openbaar vervoer in Nederland aanpassen voor de OV-chipkaart. In 2006 moet de kaart in de trein, tram, bus en metro werken en de strippenkaart vervangen. East-West ontwierp eerder al een betalingssysteem voor de metro in Hongkong.

De chipkaart werkt in combinatie met toegangspoortjes, die in 2004 op alle Rotterdamse metrostations komen te staan. Na de rit wordt automatisch een bedrag van de kaart afgeschreven. Reizigers kunnen hun chipkaart op diverse punten in de stad opladen. De NS introduceren de OV-chipkaart tegelijkertijd op de lijn Rotterdam CS - Hoek van Holland. Rotterdam loopt vooruit op landelijke invoering, omdat de metro veel te maken heeft met zwartrijden en onveiligheid.

Directeur R. Clayden van de RET erkent dat nog geen rekening is gehouden met bezitters van een OV-jaarkaart en andere abonnementen. ,,We zoeken nog naar een oplossing hoe zij met de metro kunnen blijven reizen.''

Audio: juni2003 23-06-ret.rm