(advertentie)

Eerste boekenboom van Nederland staat in Zwijndrecht

In de Zwijndrechtse wijk Kort Ambacht is sinds dinsdagmiddag een boekenboom te vinden. Het is een openbare uitleenplek waar iedereen uit de wijk een boek naar keuze kan pakken, maar er ook in kan zetten. De boom werd onthuld door kinderboekenschrijver Jan Terlouw.

Hoewel het in Nederland naar alle waarschijnlijkheid nog niet bestaat, is het idee afkomstig uit de Duitse hoofdstad Berlijn. Hier kwamen de directeuren van de basisscholen De Bron en De Dolfijn tijdens een studiereis een boekenboom tegen. Toen ze hoorden dat de wijkbibliotheek wegens bezuinigingen moest worden bezuinigd, besloten ze het initiatief over te nemen. Het ruim een jaar voordat de boom er kwam op een grasveldje bij de Karel Doormanlaan en de Kloosstraat.

De boekenboom bestaat eigenlijk uit vijf grote boomstammen die aan elkaar vastgemaakt zijn. In die boomstammen zijn weer vakken gezaagd met een stukje plastic ervoor. De boeken worden dan in de vakken geplaatst. Het is de bedoeling dat de boom wordt verzorgd door de leerlingen van de twee basisscholen. Zij halen afgeschreven boeken van de centrale bibliotheek op en zetten ze vervolgens in de boom.

Directeur Mike Mastwijk van De Dolfijn is niet bang dat de boeken massaal worden gejat of ten prooi vallen aan vandalisme: “Als je op die manier gaat denken, kan je helemaal niets leuks meer doen. We hopen gewoon dat het project aanslaat. Als het in Berlijn kan, dan moet het in Zwijndrecht ook kunnen.”

Video: Eerste boekenboom van Nederland staat in Zwijndrecht

Audio: Eerste boekenboom van Nederland staat in Zwijndrecht

Reacties

Bekijk onze spelregels voor het inzenden van een reactie >

Goeie manier om hangjongeren een beetje bij te scholen!?

is al gedoemt om te mislukken in zo'n beste buurt zeker als je weet dat het daar een populaire hangplek is voor onze verrijkers en 50 meter verder kan je ook een lekkere snuif coke halen .
En die twee directeuren haha zijn wereldvreemd maar goed als je kind een boek gaat halen één advies ga maar beter ff mee.
Klinkt misschien allemaal erg negatief maar is wel de waarheid.

Een sympathiek maar onrealistisch en daarom onzinnig idee dat nog uitgevoerd is ook. Hoe kan zoiets? Dat kan alleen maar als je redenaties ophangt dat als je realistisch denkt, dan niets meer zou kunnen. Verspilling van moeite en geld.

Leuk initiatief maar zonde van de knaken.
Dat ding is in no time helemaal vernield en gesloopt, wedden?
Er zijn er altijd een aantal die het voor de welwillende burger moet vergallen.

Leuk. Ik hoop dat ze de boom met rust laten en dat hij met oudejaar niet in vlammen opgaat. Maar eerlijk gezegd hadden ze hem beter na koniginnedag kunnen openen want misschien dat er een hoop boeken naar de romelmarkt verdwijnen. Maar ja zoals die wethouder al zei als je zo gaat denken kun je nils leuks meer doen.
Bij ons in het buurthuis worden al boeken op een plank gezet die meegenomen kunnen worden. Ook een idee.

Ik ben ook bang dat dit binnen een week onder de graffity zit, en vernield is; Op dat grasveld staat namelijk altijd een groep hangjeugd, met scooters en dergelijke.

Dit had misschien 40 jaar geleden een leuk idee geweest, maar nu kan dit helaas niet meer.

Vrees dat de tijd voorbij is dat dit kon....helaas....

Ik hoop dat Rijnmond de boom in de gaten houd. Ik ben niet uit op sensatie-journalistiek, maar ik ben ook bang dat het ding geen lang leven beschoren is.
Peperdure en mooi aangelegde vlonderpaden in de grienden in Hoogvliet hielden het na de feestelijke opening ook welgeteld 2 dagen vol nadat mensen het nodig vonden om er de hens in te steken.

Wat grappig dat we hier allemaal gelijk roepen dat iets niet kan, te duur is en bla bla bla terwijl het originele idee komt uit de stad Berlijn waar het al jaren functioneert. Zijn ze in Duitsland toch intelligenter en beter opgevoed dan hier in Nederland?

Ik denk het... daar leerden ze al in 1940 van andermans spullen af te blijven en niets te vernielen... humnn..
klein grapje... moet kunnen....