OV-chipkaart weer gekraakt

Gratis reizen met de OV-chipkaart is voor iedereen binnen handbereik. Dat zegt ICT-journalist Brenno de Winter. Hij reist al drie weken op meerdere gehackte kaarten met trein, bus, metro en tram, onder andere in Rotterdam.

Daarmee bewijst De Winter dat de kaart niet veilig is, ondanks beloften van Trans Link Systems. Dit bedrijf controleert de OV-chipkaart en belooft binnen 24 uur het vervoersbewijs bij fraude te blokkeren. Twee jaar geleden toonde RTV Rijnmond aan dat het chipsysteem van de RET gekraakt kon worden. Nu blijkt frauderen bij de NS ook mogelijk.

Het zwartrijden met de nieuwe software is eenvoudig. Met het juiste programma en een kaartlezer van ongeveer dertig euro kunnen gegevens en saldi worden veranderd. Ook manipulatie van reisgegevens is mogelijk.

Kijk naar een verslag van Justus Cooiman en zie hoe hij met de gehackte kaart reist

Eenvoudig
Brenno de Winter kreeg de software via een hacker en merkte dat het vrij eenvoudig werkt. Hij vermoedt dat al tientallen mensen op deze manier gratis reizen, maar de olievlek kan zich snel verspreiden: "Standaard software is in aantocht en als iedereen erbij kan, hebben we een groot probleem."

Hoe werkt het: Informatie van de OV-chipkaart wordt gekopieerd naar je computer. Vervolgens reis je met de kaart in trein, bus, metro of tram. Na de reis zet je de oude gegevens terug op de kaart, waardoor het saldo niet is veranderd. Daarnaast is het ook mogelijk om met het programma het tegoed op te hogen tot maximaal 150 euro.

'Zo lek als een mandje'
Brenno de Winter doet al vier jaar lang onderzoek naar de OV-chipkaart. Dankzij software is het bewerken van de kaart mogelijk, waardoor hacken en zwartrijden voor iedereen binnen handbereik is.  De Winter: "Laconiek reageren kan niet meer, de beveiliging van de chipkaart is zo lek als een mandje."

Foto: Brenno de Winter checkt in met OV-kaart

Kijk naar een reactie van Trans Link Systems