Aboutaleb: Voetbalwet werkt niet

Burgemeester Ahmed Aboutaleb vindt dat de Voetbalwet niet ver genoeg gaat om de overlast van hooligans aan te pakken. Tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer vroeg hij om verdergaande bevoegdheden.

Volgens de burgemeester kan hij relschoppers nu nog niet als groep aanpakken, maar alleen als individu.

Verder is de meldplicht veel te kort: de mensen staan alweer na een paar minuten buiten het politiebureau. Aboutaleb wil relschoppers ook langere stadionverboden opleggen dan drie maanden, hij denkt aan 9 maanden.

Hij vindt verder dat alcoholmisbruik rondom de stadions tegen gegaan moet worden. Een algeheel alcoholverbod vindt hij echter te ver gaan.

Foto: Rellen Maasgebouw op 17 september 2011

Audio: Verslaggever Hans Hemmes sprak met burgemeester Aboutaleb na de hoorzitting

Audio: Burgemeester Aboutaleb tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer

Reacties

Bekijk onze spelregels voor het inzenden van een reactie >

Aboutaleb als burgermeester werkt niet. hij is volgens mij een beetje geobsedeerd door het voetbal. hij moet zich is druk gaan maken om de echte problemen de aansteller

Wat bedoel je nou je lijkt wel een beschonken ambtenaar

jij zal wel dronken zijn. ik weet niet wat hier niet aan begrepen kan worden

Sorry het was een reactie op Marcel-z

Dus toch een beetje aangeschoten ?

Nee misgeschoten

Knap hoor burgermeester die zeiden de voetbalanalisten al gelijk.
Maar nu kun je er weer een onderzoek op los laten daar gaat gelukkig toch niet zo veel geld aan op.

Knap hoor burgermeester die zeiden de voetbalanalisten al gelijk.
Maar nu kun je er weer een onderzoek op los laten daar gaat gelukkig toch niet zo veel geld aan op.

beetje dubbel gevoel heb ik hier.

Werkt het gemeentebestuur wel ?

Alle voetbalclubs zijn bij de KNVB aangesloten, toch? Waarom niet IEDERE bezoeker verplicht een KNVB PASJE; de KNVB / de thuisclub heeft de PLICHT iedereen zonder GELDIG pasje de toegang te weigeren. Bij iedere wedstrijd een KNVB medewerker die - op verzoek van de politie - pasjes van relschoppers PER DIRECT ongeldig kan maken, voor een bepaalde periode.

Kortom een register van ongewenste personen.

een clubkaart bedoel je? die is er al een tijdje hoor

Ja ja Jordy, maar ik bedoel dat er een BETERE moet komen, meer een SYSTEEM ... zoals Aboutaleb terecht stelt is de burgemeester beperkt in zijn mogelijkheden. Door een deel van de oplossing bij de voetbalclubs neer te leggen (die, via de KNVB, die beperking NIET hebben) kan je een en ander goed aanpakken.

Dé manier lijkt mij een KNVB pasje met een digitale vingerafdruk plus een vingerafdruk scanner bij iedere toegang; dat is intussen echt tamelijk eenvoudig te doen (verschillende winkels hebben dat al standaard als KASSA beveiliging) en heeft als groot voordeel dat het SNEL en ZONDER TOEZICHT kan. Pasje in de gleuf, duim op het scanvlak, PIEP, pasje er uit en hekje open.

Dhr. Aboutaleb slaat hier de plank een beetje mis. Op basis van artikelen 172a & 172b van de Gemeentewet (de zgn. Voetbalwetten) hebben Burgemeesters in Nederland redelijk verregaande mogelijkheden om dit aan te pakken, maar zijn ze te schijterig om dit ook daadwerkelijk te doen (impopulariteit + grote verantwoordelijkheid & met name dat laatste vinden veel BG's nogal eng schijnbaar). Wat betreft het niet aankunnen pakken van hele groepen ipv individuen; daar is artikel 176 van de Gemeentewet voor: Bestuurlijke Ophouding. Hiermee kan hij hele groepen op de gemeentelijke grondgebied afvoeren naar een specifieke locatie en daar voor een bepaalde tijd vasthouden (ophouden). Dus volgens mij heeft Dhr. Aboutaleb zijn huiswerk niet helemaal goed gedaan & hiermee laat hij wederom zien als BG ongeschikt te zijn.

Er zijn wel meer dingen in Rotterdam die niet werken.
En de voetbalwet is wel de minst belangrijke.

Hij vindt verder dat alcoholmisbruik rondom de stadions tegen gegaan moet worden. Een algeheel alcoholverbod vindt hij echter te ver gaan. Bovenstaand is dus wat er fout gaat, rotterdamse appie heeft wel mogelijkheden( apv) maar doet er niks aan en later gaaan janken dat er niks kan.Privacy intreseert hem niet, gezien zijn billboard actie, maar alcohol verbod uitvaardigen en handhaven dat
al veel ellende zou voorkomen net als strengere toegangscontrole voorstellen doet hij niet. En laten we niet vergeten dat ook zijn stoute neefjes die de stad van tijd tot tijd terroriseren met onschuldige voorbijgangers in elkaar slaan, homogeweld en berovingen van oudjes, die altyd de dans ontspringen hetgeen helaas tenkoste gaat van van de goede en lieve neefjes de nu slachtoffer worden van de paar die niet deugen en dat laat hem blijkbaar ook koud ipv van dat tuig harder aan te pakken zodat de goede het beter krijgen en gevrijwaard blijven van onstane vooroordelen

Gelukkig is hij geen burgemeester in Schiedam

Vergaande maatregelen... omdat er een klein groepje randdebielen zijn... Laat ze maar uitkijken het kind niet met het badwater weg te gooien....

In het nieuws werd ook al vermeld dat de burgemeesters de zwakke schakel zijn omdat ze geen lef hebben. Rotterdamse appie is daar het beste voorbeeld van. Hij kan met een apv of pv maatregelen nemen maar dat doet hij niet ipv gaat lopen janken als een klein kind.
Alcohol aanpakken door van verbod of drooglegging kan en mag maar appie kiest er voor omdat niet aan te pakken er spreekt zichzelf tegen in de quote:Hij vindt verder dat alcoholmisbruik rondom de stadions tegen gegaan moet worden. Een algeheel alcoholverbod vindt hij echter te ver gaan Deze man meet met twee maten en is duidelijk niet geschikt als burgemeester van een grote stad, blij dat hij geen burgemeester van Schiedam