'Strippenkaart kost meer dan fraude met ov-chip'

Handhaven van de strippenkaart kost meer dan de schade door fraude met de ov-chipkaart. Dat heeft minister Schultz van Haegen geschreven aan de Tweede Kamer. Ze gaat dan ook door met het plan om de strippenkaart snel af te schaffen.

Op aandringen van de PvdA had de minister het afschaffen van de strippenkaart in Zuid-Holland al uitgesteld, nadat was gebleken dat de ov-chipkaart vrij simpel kon worden gekraakt. Verder uitstel wil ze niet. Het handhaven van de papieren strippenkaart naast de ov-chipkaart kost 10 à 15 miljoen euro per jaar, schrijft Schultz van Haegen. De fraude die met de ov-chipkaart mogelijk is, kost in het ergste geval 9 miljoen per jaar. Bovendien, zo redeneert de bewindsvrouw, wordt de schade door fraude met de chipkaart niet minder als ook de strippenkaart nog in gebruik zou blijven.

De PVV is het niet eens met de minister. De gedoogpartner van het minderheidskabinet van VVD en CDA blijft tegen de verplichte invoering van de ov-chipkaart en vindt dat de strippenkaart voor het hele land moet worden behouden. Ook de SP vindt dat de bewindsvrouw de ov-chipkaart niet mag opdringen.