Raad wil inzage in kosten OV-chipkaart

Wethouder Baljeu komt binnenkort met cijfers over de invoering van de OV-chipkaart. De Rotterdamse gemeenteraad heeft om die cijfers gevraagd, nu opnieuw fraude met de kaart is aangetoond.

De raad wil weten wat de invoering heeft gekost en wat het tot nu toe heeft opgeleverd. "De kans is groot dat het aantal zwartrijders zal stijgen met deze nieuwe methode van frauderen", zei Arno Bonte van Groenlinks. "Het mag niet zo zijn dat goedwillende reizigers voor die kosten opdraaien. En als de kaart vanwege de fraude moet worden vervangen, zal dat ook veel geld kosten", zei hij.

Financieel risico van fraude

Leefbaar Rotterdam wil graag weten welke risico's de nieuwe methode van frauderen oplevert. "We willen weten wat het financiƫle risico is, nu de kaart zo makkelijk te kraken is", aldus Ronald Schneider van Leefbaar Rotterdam. "Bovendien willen we van de wethouder weten wat ze gaat doen om dat risico te beperken."

'OV-chipkaart heeft ook voordelen'

Niet alle partijen maken zich grote zorgen over de kosten van de fraude. De PvdA bijvoorbeeld ziet ook nog steeds de voordelen van de OV-chipkaart. "Het zwartrijden is er door afgenomen", aldus PvdA -raadslid Leo Bruijn. "Dat heeft de RET ook veel geld opgeleverd."

'Rijk moet kosten fraude betalen'

Volgens Bonte is het niet fair dat minister Schultz heeft aangegeven dat de OV-bedrijven zelf verantwoordelijk zijn voor de kosten van eventuele fraude. "Dat vinden wij niet fair. Rotterdam heeft zijn nek uitgestoken door als eerste de ov-kaart in te voeren. De Rotterdamse reizigers hebben er veel ongemak van gehad. En dan zouden zij nu ook nog op moeten draaien voor de kosten? Het is aan wethouder Baljeu om in Den Haag te bepleiten dat het Rijk deze kosten voor zijn rekening neemt."