Kamer wil strippenkaart behouden

De Tweede Kamer wil dat minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) een pas op de plaats maakt bij het afschaffen van de strippenkaart. Dat bleek bij een stemming in de nacht van donderdag op vrijdag.

Een meerderheid van de Kamer schaarde zich achter een voorstel van de PvdA om het kabinet binnen een maand verslag uit te laten brengen van de risico's op fraude met de ov-chipkaart en in ieder geval tot die tijd te wachten met de verplichte invoering ervan. Op basis van de rapportage wil de Kamer vervolgens beoordelen wanneer de ov-chipkaart als vervanger van de strippenkaart verplicht kan worden ingevoerd.

Voor de provincie Zuid-Holland is de uitkomst van de stemming het meest actueel. Na de Rotterdamse en Amsterdamse stadsregio zou namelijk ook hier de strippenkaart worden afgeschaft. Per 3 februari zouden ov-reizigers in Zuid-Holland het enkel met een ov-chipkaart moeten doen.

In het debat ontraadde Schultz de motie. Volgens haar wordt er hard gewerkt aan verbetering van de ov-chipkaart en wordt er ook nu al gefraudeerd met de strippenkaart. Bovendien wil ze het misbruik van de ov-chipkaart zwaarder aan gaan pakken.  

Volgens de provincie gaat het geplande grote feest op 3 februari voor het uitzwaaien van de strippenkaart in elk geval niet meer door. Er is nu zoveel commotie ontstaan rond de ov-chipkaart dat zo'n festijn niet meer passend zou zijn, aldus een woordvoerder.