(advertentie)

'Afschaffen statiegeld is slecht idee'

Afschaffen van het statiegeld is een slecht idee. Dat vindt raadslid Setkin Sies van de Rotterdamse ChristenUnie/SGP. Sies is bang dat minder mensen flesjes en blikjes terugbrengen als er geen statiegeld meer is.


Staatssecretaris Atsma en de verpakkingsindustrie vinden dat de inzameling van plastic flessen te duur is en willen het statiegeld daarom afschaffen. Maar ook het opruimen van weggegooide flesjes gaat geld kosten, zegt Sies.

Dinsdagmiddag wordt in Den Haag aandacht gevraagd voor de verwachte problemen als het statiegeld wordt afgeschaft. Volgende week praat de Tweede Kamer over het plan.

Audio: 'Afschaffen statiegeld is slecht idee'

Reacties

Bekijk onze spelregels voor het inzenden van een reactie >

Aan de ene kant heeft statiegeld voordelen --- zeker op kleine glazen flessen zou het een héél goed idee zijn om 'breuk' en scherven in de openbare ruimte te voorkomen.

Anderzijds, statiegeld op van die plastic flessen is een beetje onzin, kost meer dan het oplevert (gedoe voor consument, winkels enzovoorts).

Waarom niet een standaard vervuilboete; troep op straat gooien, 50 Euro. En dan maakt het niet uit of het een peuk is of een fles of wat dan ook.

Of de boetes net zo hoog maken als in Singapore. Daar laten de mensen het echt wel uit hun hoofd om troep op straat te gooien want je bent er zo €1000 armer!

Je idee is goed, maar denk je dat de politie en andere bevoegde instanties op iedere hoek van de straat gaat staan loeren of iemand iets op straat gooit? Het boerkaverbod wordt ook al niet uitgevoerd, omdat er gewoon geen prioriteit voor is.

Ik weet niet hoe het bij jou in de buurt is, maar ik zie oneindig meer plastic flesjes op straat liggen dan dat ik boerka's tegenkom.
Het is, zoals zoveel, een mentaliteitskwestie. Maar al te veel mensen vinden dat je alles op straat mag gooien als niemand het maar ziet. En de volgende smeerkees denkt dan dat als 'iedereen' het doet, zhij het ook wel mag.
Opvallend vaak zie je hele zakken van de Mac vol met lege doosjes, flesjes en zakjes in de berm liggen. Asociaal in het kwadraat als je het mij vraagt.

Hogere boetes helpen alleen als de pakkans hoog is.
Daarom is er nog steeds zoveel hondenpoep die niet door de hondenuitlaters wordt opgeraapt, zoveel auto's foutgeparkeerd, zoveel zwerfvuil in het straatbeeld enzovoort.

Toe maar..... nog meer rommel op straat als de statiegeldregeling vervalt.
Eigenlijk zouden er helemaal geen vervuilende blisterverpakkingen en weggooiflessen verkocht mogen worden.....soms breek je je nek over de rotzooi die mensen op straat smijten! Ik zie vaak genoeg dat mensen een flesje of blikje drinken leegdrinken,langs een afvalbak lopen om vervolgens hun blikje of flesje op straat te gooien!En wat te denken van de groene Heinekenflesjes die vooral in de zomer overal worden neergegooid?je zal er maar met je fiets/brommer/motorfiets/auto doorheen rijden..... of nog erger,je kind zal er zich maar aan verwondden....
Van mij mag op alle flessen en blikjes/potten statiegeld geheven worden,en dan niet met 0,25 cent maar gewoon 1,= per item

Dat gaan ze niet afschaffen natuurlijk, niet iedereen brengt die flessen of wat dan ook terug en daar pakken ze toch weer extra geld mee, die geldwolven. EN WANNEER GAAT DIE BENZINEPRIJS NOU EENS NAAR BENEDEN!!!

Als je je statiegeldfles niet terugbrengt is dat jouw eigen keuze, heeft niets met geldwolven te maken. NOOIT MEER DUS KOOP MAAR EEN FIETS!!!

LOL!

Vraag me af wat een benzineprijs te maken heeft met statiegeld.
Maar om jou te troosten, waarde Ernie, de benzineprijs zal alleen nog maar verder stijgen; geleidelijk aan tot boven de 2 euro per liter.
Bijkomend probleem: Kalmeringspilletjes (die jij hard nodig lijkt te hebben) mag je tegenwoordig ook zelf betalen.
Sterkte !

als ze statiegeld afschaffen dan krijg je dezelfde praktijken als in Spanje dat de lege flessen op straat komen te liggen, slootjes vol liggen met flessen.
Nu is men nog in staat de flessen netjes terug te brengen.

Volgens mij pleitten CU/SGP onlangs juist voor invoering van statiegeld op blikjes en kleine petflessen en heeft het afschaffen van statiegeld op grote flessen (1 tot 1,5 liter) nooit ter discussie gestaan. Uitbreiding van statiegeldregeling naar blikjes en kleine flesjes lijkt me meer dan wenselijk, dat scheelt toch behoorlijk in de troep op straat. Wel graag in één keer een landelijk systeem met terugnameverplichting invoeren en niet, zoals bij de invoering van statiegeld op kleine flessen en blikken in Duitsland, denken dat de markt het wel op lost. Kort na de invoering kon je flesjes alleen inleveren bij de winkel of het tankstation waar je ze gekocht had, wat op de Autobahn niet erg handig was. Is inmiddels prima opgelost en de hoeveelheid zwerfvuil is ook behoorlijk verminderd.

Beste Freek, even goed lezen, CU/SGP is tegen afschaffing.

In plaats van statiegeld af te schaffen kunnen ze het beter invoeren en dan op alle flessen, ook wijnflessen en andere drankflessen, blikjes (net als in Duitsland), kleine plastic flesjes. Ook plastic tasjes zouden niet gratis moeten zijn, zoals op de markt alhoewel die wel weer handig zijn als vuilniszakje, ook een vorm van hergebruik. Als je vanaf de A16 richting Maasboulevard rijdt en daar stilstaat bij een verkeerslicht weet je niet wat je ziet liggen in de berm. Waarom hebben die mensen geen afvalzakje in de auto? Er is altijd wel een afvalbak bij een parkeerplaats of tankstation waar je dat kwijt kunt, vooropgesteld dat die bakken dan ook regelmatig moeten worden geleegd, dat is ook niet altijd het geval.

1. De boetes bestaan al.
2. wat heeft breuk op straat hiermee te make, het gaat over plastic flessen.
3. In sommige landen in EU wordt alles in een bak gegooid, ze hebben er beslist geen rommel op straat.

4. Tegenwoordig is de afvalscheiding zo goed geworden dat je alles in een bak kun doen (behalve glas en papier dan) en kunnen ze alles filteren en hergebruiken of vernietigen.

Dus politiek ga je met nuttiger zaken bezig houden!
Breng de financieen op orde ofzo!
Of als je zonodig iets aan het milieu wil doen; waarom kan ik nog geen zonnepanelen voor eenredelijke consumentenprijs bij de Gamma of Praxis kopen!

EN WAT DIE BENZINE PRIJZEN BETREFT; BINNENKORT KOMT ER KWARTJE VAN SAMSON BIJ!

@PIStaker, nooit in een stuk glas van een kapotte fles getrapt? In uitgaansgebieden liggen de de straten vol met glasscherven, kroegbezoekers drinken zich eerst in, de lege flessen belanden op de straat, daarna gaan ze, half bezopen, nog even naar een kroeg.

Mag om die tijd niet meer buiten komen!

Setkin Sies, er zijn ook innoverende oplossingen voor dit probleem, denk eens verder dan nee zeggen.

Maar fijn nu heeft de ALDI-supermarkten in alle filialen een flessenautomaat aangeschaft en nu willen ze het statiegeld er af gooien,..ik denk niet dat de Aldi hier mee gebaat is,..ook moeten de mensen niet denken dat de frisdrank en bier goedkoper wordt want dan betalen wij duidelijk stukken meer voor onze drank en het statiegeld zijn wij kwijt!!

Winkelwagentjes hebben ook "statiegeld" van 50ct... toch zijn een hoop mensen besodemieterd om die terug naar de winkel te brengen; liever met geweld het geld eruit proberen te beuken en het wagentje in de sloot dumpen.
Statiegeld is ingesteld omdat de meeste mensen te besodemieterd zijn hun rommel op te ruimen. Zolang dat niet verandert moet je ze helaas met geld bewegen om "normaal" te doen en geen rommel te maken.

Statiegeld: niet afschaffen, maar uitbreiden!

Teken nu de petitie op www.echteheld.nl/petitie