nieuws

College presenteert drie varianten voor De Kuip

ROTTERDAM - Het stadsbestuur van Rotterdam heeft dinsdag drie modellen gepresenteerd voor de nieuwe Kuip en het sportpark daaromheen. Voor het einde van het jaar wordt een definitieve keuze gemaakt uit de drie varianten.
De nieuwe Kuip komt in het zogenoemde Stadionpark. In het park komen ook het huidige Stadion Feijenoord, het vergrote Topsportcentrum, een kunstijsbaan van 400 meter en een reeks sportvelden.
In het eerste model komt het nieuwe stadion op de plek van het huidige sportcomplex Varkenoord, pal naast de huidige Kuip, aan de overzijde van de Marathonweg. De stadions krijgen een eigen intercitystation. Deze variant wordt 'model Stadionpark' genoemd.
In het tweede model wordt het stadion aan de oever van de Nieuwe Maas neergezet. Tussen het NS-treinstation Stadionpark en de Nieuwe Maas komt een wandel- en fietspad dat langs de oude en nieuw Kuip, de ijsbaan en het Topsportcentrum loopt. Dit model heet 'model Maas'.
Bij de laatste variant komt het nieuwe stadion ook op de plek van Varkenoord, maar is het omringd door woningbouw. Er wordt langs en boven het spoor richting station Lombardijen gebouwd. Dit alles onder de noemer 'model United'.
Voor alle plannen geldt dat er 10.000 parkeerplaatsen komen. De meeste daarvan zijn inpandig of onder de grond.
De tweede Kuip moet in 2016 klaar zijn en telt minimaal 80.000 zitplaatsen. De mogelijkheid wordt opengelaten om een stadion te bouwen met 100.000 stoelen. Dat zou bijvoorbeeld aan de orde zijn als in Nederland de Olympische Spelen worden gehouden.
In de komende twee maanden worden de drie modellen besproken met omwonenden en andere belanghebbenden. Voor het einde van het jaar neemt het Rotterdams college een definitief besluit over het Stadionpark, dat daarna wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.

In de slideshow de drie varianten voor de nieuwe Kuip en het Stadionpark. Bron: gemeente Rotterdam.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl