nieuws

Politie lost kunstroof Leerdam op

kunstroof.jpg
kunstroof.jpg
ROTTERDAM - De politie Zuid-Holland-Zuid heeft de schilderijen die in mei van dit jaar uit een museum in Leerdam werden gestolen, teruggevonden. Inmiddels zijn vier mannen aangehouden. Dat heeft de politie donderdag laten weten.
De schilderijen werden in de nacht van donderdag 26 op vrijdag 27 mei gestolen uit museum Het Hofje van mevrouw Van Aerden. Het gaat om "De twee lachende jongens, van wie één met een bontmuts en een bierkruik" van Frans Hals en een schilderij met de naam "Bosgezicht met bloeiende vlier" van Jacob van Ruysdael. Beide schilderijen worden beschouwd als belangrijk cultureel erfgoed.

Buurtonderzoek

De diefstal werd opgemerkt toen het alarm afging. In de omgeving van het museum werd de lijst van een van de schilderijen in een heg teruggevonden.
Verder werd er buurtonderzoek en sporenonderzoek gedaan, stonden de werken gesignaleerd in een internationale databank voor gestolen kunst en heeft het tv-programma Opsporing Verzocht aandacht besteed aan de kunstroof.

Arrestaties

Vorige week vrijdag werden de schilderijen teruggevonden. Daarbij werden ook vier mannen uit de regio Amsterdam opgepakt. De vierde verdachte is door de rechter-commissaris vrijgelaten en daarna verdwenen.
De kunstwerken zijn donderdagmiddag terugbezorgd bij het museum. Experts van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gaan op een geheime locatie controleren of de schilderijen te lijden hebben gehad onder hun 'ontvoering'.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl