nieuws

Groot aardwarmteproject in Lansingerland

Reportage van Jan Deijbel:
ROTTERDAM - Aardwarmte is een succesvolle alternatieve energiebron. Dat blijkt uit de ervaringen van tuindersbedrijf Van den Bosch uit Bleiswijk, dat als eerste in Nederland deze techniek toepast. Door het succes staat er in Bleiswijk, onderdeel van de gemeente Lansingerland, een groter aardwarmteproject op stapel, waaraan een vijftal bedrijven aan meedoen. Ook woonwijken en andere bedrijven kunnen eraan gekoppeld kunnen worden.
In 2005 besloot tuinder Van den Bosch, goed voor 300 miljoen ton vleestomaten per jaar, op eigen initiatief over te gaan op aardwarmte oftewel geothermie. Dankzij het 60 graden warme water, dat van een diepte van 1800 meter komt, gebruikt Van den Bosch nu op twee vestigingen 90 procent minder aardgas.
Van den Bosch investeerde destijds zes miljoen. Dat wordt naar verwachting binnen vijf jaar terugverdiend. Het stoppen met aardgas had wel 1 nadeel, er moest gezocht worden naar een alternatieve oplossing voor de CO2-behoefte.
Twee van zijn vestigingen zijn nu over op aardwarmte, de derde draait op restwarmte, maar dat is een kwart minder efficiënt, dus doet Van den Bosch mee aan het nieuwe project, dat wordt gesteund door de gemeente Lansingerland, de provincie en de Rabo-bank. Op maar liefst 3,5 kilometer diepte wordt geboord naar 120 graden warm water. De verwachting is dat daar een bron zit, maar de bodem is grillig, dus verwacht de Grontmij over een maand de onderzoeksresultaten.
Het nieuwe project dat ruim twaalf miljoen kost, is verder bijzonder doordat het hete water stoom oplevert, waarmee je door middel van turbines elektriciteit kunt maken. De Grontmij gelooft in de projecten, omdat de resultaten goed zijn en de techniek vrij eenvoudig is, want boren op grote diepte naar gas en olie wordt al lang gedaan. Het ziet verder voor zichzelf een rol weggelegd als coördinator en dat is nodig want de belangstelling groeit.
Den Haag wil straks een woonwijk met aardwarmte-energie en ook Rotterdam zit op het vinkentouw, temeer omdat de gasgestookte Roca-centale, die Zevenkamp en een deel van Capelle aan den IJssel van stadsverwarming voorziet, in 2015 vervangen moet worden.
En omdat het water in de aardbodem per honderd meter drie graden warmer wordt, wordt er ook al gedacht aan het boren op tien kilometer diepte naar bijna 250 graden warm water, maar voordat het zover is, moet er eerst lering worden getrokken uit de huidige projecten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl