nieuws

NMa beboet ophalers scheepsafval

logo_NMa
logo_NMa
ROTTERDAM - De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft drie inzamelaars van scheepsafval beboet voor in totaal bijna drie miljoen euro, voor het maken van kartelafspraken.
De drie partijen, die opereerden in het havengebied van Rotterdam en omgeving, maakten in de periode augustus 2005 tot en met juli 2007 afspraken over de te rekenen prijzen en verdeelden onderling de te vergeven opdrachten.

Gevolgen

De reders zijn daardoor gedupeerd. Bovendien heeft een kartel volgens de NMa ook weer gevolgen voor de kwaliteit van de aangeboden diensten. De hoogste boete, van ruim 1,8 miljoen euro, is voor International Slop Disposal. Ships Waste Oil Collector moet 834.000 euro betalen en Odfjell Terminals Maritiem (voorheen AVR Maritiem) 227.000 euro.

Aansprakelijkheid

Odfjell heeft meteen laten weten AVR-Industrie en de Van Gansewinkel Groep aansprakelijk te stellen voor de boete. Odfjell nam AVR Maritiem in januari 2008 -vijf maanden na het beeindigen van het kartel- over. Volgens een woordvoerder te goeder trouw. Voor de overname was Odfjell Shipping klant bij AVR Maritiem en dus ook slachtoffer van deze kartelvorming.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl