nieuws

Eis: 10 jaar voor ongeluk Den Bommel

ROTTERDAM - Justitie heeft donderdag tien jaar cel geëist tegen de 24-jarige man die verantwoordelijk zou zijn voor het dodelijke ongeluk in Den Bommel. Drie mensen kwamen daarbij om het leven, een vierde raakte zwaargewond.Justitie wil verder dat de rechter de man verbiedt om de eerste tien jaar na zijn gevangenisstraf deel te nemen aan het verkeer.

Zelfmoord plegen

Het ongeluk gebeurde oktober 2010 op de N59 tussen de Schaapsweg en het Hellegatsplein. Wesley H. uit Ooltgensplaat reed op de verkeerde weghelft en botste frontaal op een andere wagen. Justitie denkt dat de man zelfmoord wilde plegen en bewust het risico nam dat er andere slachtoffers zouden vallen.
Dat Wesley H. suïcidaal was, zou onder meer blijken uit een eerder ongeval diezelfde avond: hij reed toen in zijn eigen auto tegen een boom, tussen Ooltgensplaat en Oude Tonge.

'Hoe maak ik een galg'

Daarnaast is gebleken dat de man de dagen voorafgaand aan het fatale ongeluk intensief op internet heeft gezocht naar sites over zelfmoord. Het ging dan onder meer om "hoe maak ik een galg" en "hoe pleeg ik zelfmoord zonder pijn".
Wesley H. ontkent suïcidaal te zijn geweest. "Dit speelde allemaal kort na de zelfmoord van Antonie Kamerling. Daarom had ik wat zitten surfen op internet".
Ooggetuigen op de N59 hebben verklaard dat de verdachte een plotselinge ruk aan het stuur had geveven. "Alsof het gepland was. Zo van: jou moet ik hebben". Een andere getuige trof Wesley aan op het wegdek, met zijn hoofd ter hoogte van de middellijn. "Alsof hij daar bewust was gaan liggen om aangereden te worden".

Verdachte heeft geheugenverlies

De verdachte zelf zegt dat hij zich niks meer van het ongeluk kan herinneren. Zijn advocaat sluit niet uit dat hij door het eerste ongeluk, tegen de boom, zo'n klap heeft gekregen dat hij daarna in een soort trance is geraakt. Uit onderzoek in het Erasmus MC zijn geen medische aanwijzingen voor geheugenverlies gevonden.
Bij de zitting donderdag waren vele tientallen nabestaanden en bekenden van de slachtoffers aanwezig. Zij stoorden zich openlijk aan de houding van Wesley en zijn verweer dat hij aan geheugenverlies lijdt. Ook zijn ogenschijnlijk emotieloze reacties wekte irritaties. Een familielid van de slachtoffers zei het als volgt: "Ik erger mij aan de verdachte. Nooit heeft hij spijt betuigd. Ik zie dat als pure minachting".
'Laffe daad'
De man die zwaar gewond raakte bij het ongeval deed zijn verhaal vanuit een rolstoel. "Mijn leven is kapot. Alleen de liefde voor mijn gezin houdt mij, ironisch gezegd, 'op de been'" . Hij wilde de verdachte recht in de ogen aankijken, maar Wesley H. deed dat niet. "Dit moet een bewuste daad zijn geweest". Zijn vrouw vulde aan: "Dit was een laffe daad, om moedwillig iemand pijn te doen".
De rechtbank in Rotterdam doet over twee weken uitspraak.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl