nieuws

Topman Vestia stapt op om financiële problemen

ROTTERDAM - De noodlijdende Rotterdamse woningcorporatie Vestia krijgt een nieuw bestuur. Topman Erik Staal wordt vervangen door twee interim-bestuurders. Dat heeft de corporatie woensdag gemeld. Vestia balanceert op het randje van faillissement door ongunstig uitgepakte beleggingen.
Met 89.000 woningen is Vestia de grootste woningcorporatie van het land. De financiële problemen komen voort uit de zogeheten derivaten die de corporatie bezit.

Onderpand

Met deze risicovolle financiële producten heeft Vestia zich verzekerd tegen de gevolgen van een rentestijging in de toekomst. De laatste jaren is de rente echter gedaald, waardoor de verzekering een blok aan het been is geworden voor de corporatie. De banken eisen dat Vestia honderden miljoenen euro's bijstort als onderpand. In totaal bezit Vestia voor minstens 10 miljard euro aan derivaten.
Een flink aantal andere corporaties zou ook derivaten bezitten en daardoor te maken hebben met financiële tegenvallers. Vijf andere grote corporaties lieten eerder al weten Vestia te willen helpen. De NOS meldt op basis van anonieme bronnen dat Vestia door deze hulp geen acute geldproblemen meer heeft.

Nieuwe bestuurders

Als nieuwe bestuursvoorzitter heeft Vestia Gerard Erents aangetrokken. Hij wordt ook verantwoordelijk voor de financiën. Jacques Thielen wordt verantwoordelijk voor de portefeuille volkshuisvesting.
Erents was eerder interim-directievoorzitter bij de Amsterdamse woningcorporatie Rochdale, nadat deze in de problemen was geraakt door vermeende fraude van directeur Hubert Möllenkamp.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl