nieuws

Oud-topman Vestia kreeg 3,5 miljoen euro mee

ROTTERDAM - Oud-bestuurder Erik Staal van Vestia heeft bij zijn vertrek 3,5 miljoen euro gekregen van de Rotterdamse woningcorporatie. "Ongepast", vindt minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken. De Tweede Kamer is verontwaardigd.
Volgens de minister gaat het niet om een vertrekpremie, maar om afspraken die contractueel waren vastgelegd. Die afspraken waren bedoeld om een pensioengat te voorkomen. Spies zegt "geen partij te zijn" in deze kwestie. Een deel van de Tweede Kamer eist echter dat ze actie onderneemt om de uitbetaling tegen te houden.

Jaarsalaris: 500.000 euro

Eerder was al discussie ontstaan over het jaarsalaris van Erik Staal. Dat bedroeg een half miljoen euro. De huidige wet schrijft voor dat bestuurders van corporaties niet meer dan 130 procent van een ministerssalaris (187.000 euro bruto) mogen krijgen.
Staal stapte begin dit jaar op nadat de corporatie in grote financiële problemen was gekomen. De corporatie kwam in de problemen door de lage rentestand. Het bedrijf had zich met zogeheten derivaten verzekerd tegen een hogere rentestand, maar de rente daalde en er moest veel extra geld bijgestort worden als onderpand.

Onderpand

Het geld heeft Vestia uiteindelijk bij elkaar gekregen, onder meer door een lening af te sluiten bij de Nederlandse Waterschapsbank, die 1,7 miljard euro aan de corporatie leende. Overigens gaat Vestia ervanuit dat het geld niet verloren is, omdat het alleen als onderpand dient.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl