nieuws

Nederlands-Iraanse vrouw opgehangen, contacten met Iran bevroren

ZahraBahrami001_gr.cropresize.tmp.jpg
ZahraBahrami001_gr.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Zahra Bahrami is in Iran opgehangen. De 45-jarige vrouw uit Spijkenisse zat sinds 2009 vast in haar geboorteland op beschuldiging van drugssmokkel en staatsondermijnende activiteiten. 
De executie van de Zahra Bahrami is zaterdagmiddag bevestigd door de ambassadeur van Iran in Nederland. Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken is diep geschokt en heeft per direct alle ambtelijke contacten met Iran bevroren. Rosenthal spreekt van een ,,schanddaad door een barbaars regime''. De politieke partijen reageren ook verontwaardigd.
Bahrami werd gearresteerd toen ze op familiebezoek was in Iran. Ze werd verdacht van drugssmokkel en staatsondermijnende activiteiten, omdat ze in 2009 heeft meegedaan aan protesten tegen het regime.

Danseres en zangeres

Zahra Bahrami vluchtte in 1994 naar Nederland en kreeg hier asiel. Ze werkte in Spijkenisse als danseres en zangeres. Ook studeerde ze klassieke Indiase zang aan het conservatorium in Rotterdam. Bahrami spreekt vloeiend Nederlands. Inmiddels woonde ze al enkele jaren in Londen.
Geen erkenning Nederlandse nationaliteit
Begin januari legde de rechtbank in Teheran Bahrami de doodstraf op. Pogingen van Nederland om via diplomatie iets te betekenen voor de vrouw haalden niets uit. Haar Nederlandse paspoort werd door Iran als niet geldig verklaard en haar Nederlandse nationaliteit niet erkend. Daardoor was het onmogelijk om consulaire bijstand te verlenen aan Zahra.

Amnesty geschokt

Amnesty International heeft geschokt gereageerd op de berichten over de executie van Bahrami. De mensenrechtenorganisatie is nog aan het controleren of het bericht klopt.
Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken gaf commentaar op de executie:
Verslaggever Hanneke Terlingen sprak met Zhara Bahrami's advocaat Adrie Tilburg en met haar vroegere zangpedagoge Jane Harvey:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl