nieuws

Uitkering werkonwilligen een maand stopgezet

ROTTERDAM - Van zeventien bijstandsgerechtigden uit Rotterdam die werk in het Westland hebben geweigerd, is de uitkering een maand stopgezet. Nog eens 52 hebben een korting van 30 procent gehad op hun uitkering. Een groep van 75 heeft een laatste waarschuwing gehad. Dat meldt projectleider van ‘Westland Werkt’ Desiree van Yperen.

“Die maatregelen moeten ervoor zorgen dat er beweging komt in de groep werklozen die onnodig thuiszit”, aldus Van Yperen: “We leven in een andere tijd, de mindset moet veranderen. Niet werken terwijl je een baan krijgt aangeboden, betekent: geen recht op een uitkering.”
De afgelopen dagen ontstond er ophef over het tegenvallende aantal Rotterdamse bijstandsgerechtigden dat aan het werk is in de kassen in het Westland, maar er zijn ook positieve geluiden. Arno van der Maarel van Maarel Orchids in Maasdijk vindt dat het project van wethouder Florijn niet is mislukt.
“Het lijkt misschien alsof het qua aantallen weinig oplevert maar de mindset is veranderd bij de overheid, medewerkers en werklozen. De grootste winst is dat mensen zich bewust worden van het feit dat ze aan het werk moeten en dat er sancties zijn op uitkeringen als ze niet willen werken.”, aldus Van der Maarel. “Er is met het plan een beweging in gang gezet die doorgezet moet worden om een succes te worden. Dit is pas het begin.”
Joke is één van de successen van het plan van de Rotterdamse wethouder Florijn. Vier jaar was ze werkloos, maar inmiddels heeft ze een vast contract bij Maarel Orchids. “Vier jaar thuiszitten is niks”, vertelt Joke. “Ik ben blij dat ik iets om handen heb. Het geheim is hard werken, jezelf blijven en doen wat er van je gevraagd wordt, uiteraard.”
Volgens Van der Maarel is het plan zowel een succes voor de werklozen, de ondernemers in het Westland en de overheid. “De werklozen komen uit een sociaal isolement en het is niet meer dan normaal dat mensen werken voor een inkomen. De overheid krijgt mensen uit de bijstand door te korten op uitkeringen van mensen die wel kunnen maar niet willen werken. Voor de glastuinbouw is het een goede manier om meer Nederlanders aan het werk te krijgen in de kassen.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl