nieuws

Jarenlange lekkage bij DuPont

ROTTERDAM - Bij het chemiebedrijf DuPont in Dordrecht is jarenlang vijftig procent te veel uitstoot geweest van een schadelijke stof. Het gaat om hexafluorpropeen. De lekkage is wellicht al twintig jaar gaande en werd pas drie weken terug opgemerkt.

Toen DuPont de lekkage 21 augustus zelf op het spoor kwam, meldde het bedrijf dat meteen bij de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ), die namens de Provincie Zuid-Holland toezicht houdt op het bedrijf.
De Provincie heeft op 6 september aangifte van de lekkage gedaan bij het Openbaar Ministerie. Ook heeft de Provincie DuPont dringend verzocht om de Viton-fabriek, die door een storing net buiten bedrijf was, voorlopig buiten werking te houden. DuPont heeft hier gehoor aan gegeven.
Lekkage
Een dag later heeft de provincie aan DuPont laten weten, dat de geconstateerde lekkage zeer serieus genomen wordt met het oog op mogelijke veiligheids- en gezondheidsrisico's. Het bedrijf heeft becijferd dat er buiten een straal van 200 meter rondom de fabriek géén gezondheidsschade te verwachten valt.

Om zekerheid te krijgen over mogelijke gezondheidsrisico's voor werknemers en omwonenden start DuPont donderdag een diepgaand onderzoek. De uitkomsten daarvan worden ter controle aangeboden aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De resultaten zijn waarschijnlijk op 20 september bekend.
Bijeenkomst
Voor omwonenden en belangstellenden wordt donderdagmiddag 13 september om 17.00 uur een informatiebijeenkomst gehouden in het regiokantoor, aan de Noordendijk in Dordrecht. De verwachting is overigens, dat daar nog veel vragen onbeantwoord zullen blijven, zo realiseren alle betrokken partijen zich.

Willem Buitelaar van DuPont zegt over hexafluorpropeen: "Dat is een stof, die we in onze Viton-fabriek gebruiken voor het maken van kunstrubber, dat wordt toegepast in auto's en vliegtuigen. Door de lekkage, op een plek waar nooit gemeten werd, werd dus de wettelijk toegestane uitstoot overschreden. Hoe lang dat al gaande was weten we niet".
Luchtkwaliteit
De lekkage werd bemerkt doordat het bedrijf in november 2011 constateerde dat een verbetering aan de installatie niet zorgde voor de verwachte verbetering van de luchtkwaliteit. Uit de VS werden experts ingevlogen om de oorzaak te zoeken. Zij ontdekten het lek in een leiding, die tussen 1992 en 1994 buiten gebruik zou moeten zijn gesteld.

De Dordtse milieuwethouder Piet Sleeking reageert onaangenaam verrast: "Ik hoorde het dinsdagmiddag om vijf uur van de OZHZ. Onbegrijpelijk, dat iets zo mis kan gaan bij een zo professioneel bedrijf als DuPont, waar wij als gemeente Dordrecht altijd vertrouwen in hebben gehad. Ook wij hebben veel vragen over hoe dit kon gebeuren".
Werkwijze van de OZHZ
De OZHZ, die de controles bij DuPont uitvoert in opdracht van de eindverantwoordelijke Provincie Zuid-Holland, bevestigt de berichten van het bedrijf. Dat de lekkage nooit ontdekt is, komt mogelijk doordat er op de bewuste plek niet fysiek gemeten werd, maar gecontroleerd werd op basis van aannames en rekenmodellen.
Jaap Kats van de OZHZ: "Er zijn in Nederland afspraken gemaakt of over welke zaken je visueel controleert en welke niet. Als het onderzoek is afgerond, zullen wij op basis daarvan kijken wat de maatregelen worden richting Dupont. Wanneer het noodzakelijk is, zullen we kijken of dat nog gevolgen heeft voor de wijze hoe wij met dit soort bedrijven omgaan."
foto Willem Buitelaar: Sylvio Pinas

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl