nieuws

Kinderen achter het aanrecht in Hutspot Hotspot

ROTTERDAM - Het weekmenu heeft drie gangen en een vaste prijs: zeven euro. De obers zijn tussen de 10 en de 15 en en het eten komt grotendeels uit eigen tuin.
Bij Hutspot Hotspot in Rotterdam Lombardijen en Schiebroek kunnen kinderen meerdere dagen per week komen koken en bedienen. Samen met een ervaren kok en een begeleider maken ze een driegangenmenu met biologische producten.
Voordat Hotspot Hutspot zijn deuren voor gasten opent, schuiven eerst de kinderen aan tafel. Op die manier krijgen ze een gezonde maaltijd binnen. Iets dat voor deze jongeren niet vanzelfsprekend is. “Soms vertellen ze dat ze ’s morgens al de frituurpan aanzetten voor een kroket”, zegt begeleider Melvin van den Kieboom. “Sommige kinderen hebben het gewoon goed thuis, maar voor velen is dit de enige voedzame maaltijd in de week.”

Olie

"Het project heeft meerdere kanten" verklaart projectleider Bob Richters. "De nadruk ligt op gezonde voeding: ze leren dat je kip ook kan bereiden zonder liters olie. En het is een stuk preventie. Als ze bij ons in de keuken helpen, hangen ze niet op straat of op de bank. Ze leren waar ze goed in zijn en krijgen nieuwe sociale contacten."
In 2009 begon woningcorporatie Havensteder met het project ‘Van Grond tot Mond’. Bewoners onderhielden vrijwillig de groentetuinen in hun wijk. Met de groenten worden gezonde maaltijden gekookt voor de bewoners. Hieruit ontstond uiteindelijk eethuis Hotspot Hutspot.
Tussen 17.30 en 19.30 uur kun je in de Hotspot dineren. Via de website hotspothutspot.tumblr.com is het mogelijk te reserveren. Er zijn nu twee locaties van Hotspot Hutspot. Dit jaar komen er waarschijnlijk nog twee Hotspots bij.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl