(advertentie)

Wanneer is het ijsheiligen en wie zijn het?

Jacques van Orsouw Numansdorp - Wanneer is het ijsheiligen? Zijn het seizoensgebonden data, of zijn het vaste dagen?

Antwoord:

De IJsheiligen zijn Mamertus, Pankratius, Servatius,  Bonifacius en Sophie. Zij vieren hun naamdagen op 11, 12, 13 , 14 en 15 mei,

 

 

IJsheiligen

4 mei 2011 - IJsheiligen is één van de oudste en wellicht het bekendste begrip uit de volksweerkunde. De eerste berichten over deze strenge heren dateren van rond het jaar 1000. De IJsheiligen zijn Mamertus, Pankratius, Servatius en Bonifacius. Zij vieren hun naamdagen op 11, 12, 13 en 14 mei, maar dit jaar zijn ze eerder.

Vorst aan de grond is vorst op 10 cm hoogte (foto: Jannes Wiersema)

 

Drie is het heiliggetal en daarom rekent men er in de meeste landen maar drie tot de IJsheiligen. In sommige landen wordt Mamertus niet meegeteld, in andere landen hoort Bonifacius er niet bij. Deze heilige is niet de bekende Bonifatius, (de Apostel van Duitsland), die in 754 te Dokkum werd vermoord, Hij viert zijn naamdag op 5 juni. Zijn naamgenoot, IJsheilige Bonifacius was een Romeins burger. Hij stierf in 307 tijdens de christenvervolgingen. Sommige landen, zoals Duitsland, Hongarije en Zwitserland, rekenen ook 15 mei (koude Sophie) tot de IJsheiligen. Dat dateert uit de elfde eeuw, toen Sophie beschermelinge van de vorst was. In het Alpengebied werden indertijd vuren ontstoken ter bescherming tegen de vorst.
De IJsheiligen ontlenen hun benaming aan het gevaar van vorst voor het bloeiende gewas. Een late vorstnacht kan veel schade aanrichten. Toch is de kans op een overgang naar koud weer tijdens IJsheiligen niet groter dan op andere dagen in het voorjaar.
Abrupte temperatuurveranderingen, die verband houden met de koude zee, zijn karisteristiek voor het hele voorjaar. Ook in juni kan het na een aantal warme dagen weer vriezen. Wel neemt na half mei de kans op vorst sterk af. De IJsheiligen markeren de overgang naar een periode met een meer zomers karakter.

 

 

 

Categorieën:

Reacties

Bekijk onze spelregels voor het inzenden van een reactie >

Tineke Groenewegen: Er zijn 5 ijsheiligen Sint Mamertius, Sint Pancratius, Sint Servatius en Bonifatius en Sophia van Rome, hun dagen zijn 11,12,13, 14 en 15 mei.