(advertentie)

Koken met Boeken: Mosselrisotto met venkel

Annet Zandvoort van Cafe-Restaurant DikT kookt deze week weer 'oude stijl', uit een kookboek dus, geleend in de bibliotheek.

Het kookboek heet ‘Het Fishes Kookboek’ en gaat over MSC-gecertificeerde vis en schelpdieren uit verschillende delen van de wereld, zo ook uit Denemarken. MSC staat voor Marine Stewardship Council,  een internationale non-profit organisatie die een keurmerk geeft aan duurzaam gevangen vissoorten. Annet heeft helaas geen MSC-gecertificeerde mosselen tot haar beschikking maar doet haar best een bijzonder gerecht te maken. De venkel ligt al klaar, de tomaten zijn gehakt en de citroen uitgeperst.. 

Deze mossel/venkelrisotto is vanaf zaterdag 16 maart twee weken te bestellen bij Cafe-Restaurant DikT aan de Hoogstraat in Rotterdam. En wil je hem zelf maken? Het boek heet ‘Het Fishes Kookboek’ en is dus te leen in de bibliotheek. Of maak het recept hieronder. De muziek die je hoorde was van Deense makelij.

Het recept

Risotto met mosselen en venkel

Visbouillon, zelf gemaakt of fond ong, 1 liter

Voor de risotto:

2 eetl olijfolie
1 uit, fijne blokjes
1 pond gekookte mosselen
2 tenen knoflook
½ theelepel chilivlokken
2 theelepel geplet venkelzaad
1 venkelknol, de helft in kleine blokjes, de andere helft fijngeschaafd. ( bewaar het groen om te garneren)
2 stengels uit het hart van de bleekselderij. In fijne blikjes
4 rijpe tomaten, zonder kern, grofgehakt
200 g risotto
zout en versgemalen peper
½ bos platte peterselie
sap van 1 citroen

Wrijf de knoflook, chilivlokken en venkelzaad in een vijzel tot puree. Verhit de olie in de pan en bak de puree ong, 2 minuten tot hij lekker geurt. Voeg de blokjes venkel, bleekselderij en ui toe en smoor alles 10-12 minuten op een laag vuur.

Doe de gehakte tomaten en de rijst in de pan en roer tot elke rijstkorrel vettig is. Doe een opscheplepel hete visbouillon bij en blijf roeren  tot de bouillon is opgenomen.

Doe er dan elke keer een opscheplepel hete bouillon bij, roer de risotto na elke portie vloeistof tot deze helemaal is opgenomen voor je een nieuwe portie in de pan doet.

Kook de rijst tot hij beetgaar is, een minuut of 20.

Doe er vlak voordat je de risotto opdient de  mosselen en de kleine blokjes venkel bij. Meng het citroensap en de peterselie erbij en proef of er voldoende zout en peper in zit.

Garneer met wat peterselie en het venkelgroen.

Dien de risotto direct op.

Vrij naar “het fishes kookboek” - Bart van olphen en Tom Kine. 629.71

(slecht vertaald uit het engels)

 

 

 

Categorie├źn: