(advertentie)

Waarom hebben vrouwen geen adamsappel?

 

Tijdens de uitzending van Vraag Het De Bieb van zaterdag 17 november 2012 werd de volgende vraag gesteld:

Claudia Reymen via Facebook:
Wat is het nut van een Adamsappel bij mannen? En waarom hebben vrouwen er geen? Waarbij ik dan meer denk aan een Evapeer ofzo.

Luister iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 naar Vraag Het De Bieb voor nieuwe vragen en antwoorden.

Antwoord van de bieb:

Adamsappel is de alledaagse naam voor prominentia laryngea, het naar voren uitstekende gedeelte van het schildkraakbeen (cartilago thyreoidea) dat als een verhevenheid midden voor in de hals zichtbaar is. Onder invloed van mannelijke geslachtshormonen groeit het schildkraakbeen in de puberteit sterk, waarbij de adamsappel naar voren uitgroeit. Daarom is met name bij mannen de adamsappel duidelijk zichtbaar. Enkele millimeters onder de adamsappel zit de voorste aanhechting van de stembanden. 

Achtergrondinformatie:

Het woord adamsappel is afgeleid van de Bijbelse figuur Adam en verwijst naar de vrucht (hoewel het woord "appel" in Genesis helemaal niet voorkomt, wordt deze vrucht doorgaans omschreven als een appel, waarschijnlijk omdat de soortnaam van appel malus is en dit woord ook slecht betekent) waarvan Adam zou hebben gegeten, daartoe verleid door Eva. Volgens de overlevering bleef een stukje fruit in zijn keel steken. Het bleef vervolgens zichtbaar als een verdikking in de hals. In verschillende landen wordt dezelfde aanduiding gebruikt: Adam's apple (Engels), pomme d'Adam (Frans) en Adamsapfel (Duits). Ja, zowel mannen als vrouwen kunnen een adamsappel hebben. Maar bij mannen is deze sterker uitgegroeid dan bij vrouwen. Dit onder invloed van de verschillende geslachtshormonen. Dit is zogezegd namelijk een ophangdeel van de stembanden. Bij mannen zijn de stembanden gemiddeld groter dan bij vrouwen, waardoor mannen meestal een lagere stem hebben dan vrouwen. Aan de grootte van de adamsappel kun je dus vaak zien of iemand een jongen of een meisje is. De adamsappel heeft verder geen specifiek nut. 

Categorie├źn: