(advertentie)

Hoe wordt de schoenmaat gemeten.

Dick via de chat: Hoe wordt de schoenmaat gemeten? En is er een relatie tussen je eigen lengte en je schoenmaat?

Deze vraag is eerder gesteld op vragensite die wegwijzers heet, zie: http://www.wegwijslezer.nl/php/quest...QuestionID=244

Het zou natuurlijk handig zijn als het aantal centimeters ook de maat voor de schoen zou zijn, want dan was het een kwestie van de lengte van de voet meten en dan zou je meteen de schoenmaat hebben. Maar centimetermaten zijn ongebruikelijk. En jammer genoeg is er ook geen standaard maatgeving die overal hetzelfde is.

De bekendste en meest gebruikte schoenmaat in Nederland is de zogenaamde Franse maat. Deze gaat uit van de volgende berekening: 1 x het aantal centimeters dat de blote voet (van de grote teen tot de achterkant van de hiel) lang is plus de helft van dat aantal centimeters. Is de voet bijvoorbeeld 26 centimeter, dan wordt daar de helft van 26 (13) bij opgeteld en kom je tot maat 39.

Andere maatsystemen die je in schoenwinkels ook tegenkomt zijn de Engelse maat en de Amerikaanse maat (vooral voor sportschoenen). Engelse en Amerikaanse maten gaan niet uit van centimeters en het berekenen ervan is voor een Nederlander eigenlijk ondoenlijk. De Amerikaanse maten zijn voor mannen en vrouwen bovendien ook nog verschillend.Om toch een beeld te geven van hoe de maten ongeveer met elkaar vergeleken kunnen worden, geven we hier een voorbeeldje: de Engelse maat 7 is ongeveer gelijk aan de Franse maat 40,5. De Amerikaanse maat 7 voor mannen is
ongeveer gelijk aan de Franse maat 40. En de Amerikaanse maat 7 voor vrouwen is ongeveer gelijk aan de Franse maat 38,5.

Waarom moeilijk doen als het gemakkelijk kan? Waarom berekent men de schoenmaat niet gewoon in centimeters? Dat klinkt logisch, maar is het niet. Het meten in centimeters is namelijk niet in de hele wereld gebruikelijk en zou dus geen algemeen geaccepteerd wereldwijd maatsysteem zijn.

Voor het bepalen van de schoenmaat wordt in schoenenzaken vaak een schuifmaat, maar ook steeds vaker meer geavanceerde meetapparatuur gebruikt. Omdat meetapparaten direct de schoenmaat geven, hoeft er in de winkel niet omgerekend of bijgeteld te worden. Behalve de maat, is het pasvorm-oordeel van de adviseur ook erg belangrijk bij de aanschaf van goed passende schoenen. Niet alleen de lengte van de voet speelt een rol, maar bijvoorbeeld ook de breedte en de stand van de voet tellen
mee. Ook kan de adviseur rekening houden met kleine voetafwijkingen. Slecht passende schoenen (vooral bij kindervoeten die nog in de groei zijn) kunnen op den duur voetafwijkingen en zelfs afwijkingen aan de knieën en de rug veroorzaken. Daarom is het niet zo verstandig om thuis de schoenmaat te bepalen. Veel mensen kijken vooral naar het uiterlijk van schoenen en lopen liever met kromme tenen, dan dat ze een paar zoeken met een goede pasvorm. Voor de mode een goede ontwikkeling, voor de voeten niet.

Voor het opmeten en vergelijken van de diverse schoenmaten zie:
http://www.pattaas.nl/blog/schoenmaat-omreken-tabel/

http://www.omrekenen.eu/schoenmaat.html

Er bestaat een duidelijk verband tussen de lengte van de voet en de lengte van het lichaam. Dit wordt bijvoorbeeld ook gebruikt bij politie-onderzoek: een grote maat duidt meestal op een lang persoon.
Het is wel een statistisch verband; dus niet iedereen die lang is heeft per definitie grote voeten.
Dan is er wel een verschil tussen de maat van iemands schoenen en de maat van iemands voeten; het verschil zit in het model schoen, de hiel, neus etc.
Interessant is verder dat er een rechtstreeks verband is tussen de lengte van de ledematen en de lengte van de voeten en een minder sterk verband tussen de totale lichaamslengte en de voeten. Dit komt doordat de groei van ledematen en voeten in gelijke mate wordt bepaald door genetische factoren en voeding, terwijl de lengte van je torso voornamelijk genetisch is bepaald.
Heel vrij vertaald betekent dit dat ongezond eten tijdens de jeugd zorgt voor relatief grote voeten bij kleine mensen. 

Zie o.a. http://www.answerbag.com/q_view/9981

Categorieën: