100 jaar raadzaal

Op 1 september 2020 wordt de raadzaal in het stadhuis van Rotterdam 100 jaar. Ter ere hiervan maakt Rijnmond een documentaire over deze bijzondere ruimte, die het brandpunt vormt van 100 jaar Rotterdamse democratie.

De raadzaal is de plek waar de raad regelmatig samenkomt en discussieert over alles wat er speelt in de stad. In de raadzaal worden de beslissingen genomen, die bepalen hoe Rotterdam vorm krijgt.

In de documentaire vertellen de huidige burgemeester Ahmed Aboutaleb en voormalig burgemeesters Ivo Opstelten en Bram Peper over hun band met de raadzaal. Daarnaast blikken ze terug op enkele roerige periodes die de stad meemaakte onder hun bewind en de rol die de raadzaal en het stadhuis erin speelden. Zo gaat Bram Peper in op de ontwikkeling van Rotterdam Zuid tijdens zijn burgemeesterschap, vertelt Ivo Opstelten over de emotionele week in mei 2002 waarin Pim Fortuyn vermoord werd, Feyenoord de UEFA Cup won en Rotterdam een stad in verwarring was en reflecteert Ahmed Aboutaleb op zijn rol als voorvechter van het vrije woord na de aanslag op de redactie van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo.

De documentaire zal ongeveer 40 minuten lang worden.