Wij zijn Rijnmond. Wij zijn erbij

Rijnmond is de regionale publieke omroep voor de regio's Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland-Zuid. Dit zijn onder meer Rotterdam, de Drechtsteden, Gorinchem en de Zuid-Hollandse eilanden. Als publieke omroep kan Radio Rijnmond bij grote ongevallen worden ingezet als calamiteitenzender voor de regio.

Zes vragen over Rijnmond als calamiteitenzender:

1. Wanneer is Rijnmond calamiteitenzender?

Rijnmond bepaalt niet zelf of en wanneer zij calamiteitenzender is. Dit wordt gedaan door de hulpdiensten, specifieker: de voorzitters van veiligheidsregio’s. Dat zijn op dit moment de burgemeester van Rotterdam (Ahmed Aboutaleb) voor Rotterdam-Rijnmond en de burgemeester van Dordrecht (Wouter Kolff) voor Zuid-Holland Zuid.

Zij dienen dan een verzoek in bij de hoofdredacteur van Rijnmond om gebruik te maken van zendtijd op Radio Rijnmond. Dit verzoek wordt altijd gehonoreerd door de hoofdredacteur.

De calamiteitenfunctie geldt alleen voor Radio Rijnmond, niet voor TV Rijnmond, Rijnmond.nl of de Rijnmond-app.

2. Wat hoor ik op de radio als Radio Rijnmond calamiteitenzender is?

Als Radio Rijnmond de functie van calamiteitenzender heeft, kunnen de hulpdiensten of de burgemeester officiële mededelingen doen aan de burgers van het getroffen gebied.

De burgemeester kan bijvoorbeeld vertellen wat er precies is gebeurd, op welke manier de hulpdiensten het ongeval bestrijden en wat de burgers moeten doen om geen gevaar te lopen.

Deze mededeling zal regelmatig worden herhaald. Radio Rijnmond zal de programmering in de meeste gevallen ook aanpassen. Zo zal zij verslag doen van het incident waarvoor de calamiteitenfunctie van de omroep is ingeschakeld.

Rijnmond heeft geen inhoudelijk invloed op de mededelingen als calamiteitenfunctie. Het kan dus voorkomen dat informatie dubbel wordt vermeld, zowel in de mededeling als calamiteitenfunctie als in het eigen verslag van Rijnmond.

3. Wat zie ik op TV Rijnmond, Rijnmond.nl en de Rijnmond-app?

Alleen Radio Rijnmond heeft de officiële functie van calamiteitenzender, dit geldt dus niet voor TV Rijnmond, Rijnmond.nl en de Rijnmond-app.

Rijnmond beschikt niet over de technische en financiële middelen om altijd live televisiebeelden te maken vanaf iedere plek in ons verzorgingsgebied of om de officiële mededeling van de burgemeester of hulpdiensten ook in beeld te brengen.

Desondanks zal Rijnmond er alles aan doen om zo goed en compleet mogelijk verslag te doen bij deze calamiteit, dus ook op televisie en online.

De veiligheidsregio’s hebben ook de mogelijkheid om – zonder tussenkomst van TV Rijnmond – een mededeling onder in beeld te brengen door middel van een tekstbalk.

4. Zijn de mededelingen van de overheid ergens terug te vinden?

Ja. De hulpdiensten informeren en alarmeren over incidenten in de regio via hun desbetreffende websites: rijnmondveilig.nl en zhzveilig.nl.

Rijnmond streeft ernaar om de berichtgeving van de veiligheidsregio’s ook mee te nemen in haar verslaglegging en berichtgeving.

5. Krijgt Radio Rijnmond als calamiteitenzender voorrang op andere media bij een groot ongeval?

Nee. Op de officiële mededelingen als calamiteitenzender na, is Rijnmond een reguliere nieuwszender. Wij krijgen dus geen voorkeursbehandeling, beschikken niet eerder over informatie, of over andere of extra informatie dan andere media.

Dit betekent ook dat burgemeesters en hulpverleners interviews met Rijnmond mogen weigeren, ook als wel een officiële mededeling op Radio Rijnmond hebben gebracht.

6. Wat gebeurt er als er iets groots aan de hand is, maar Radio Rijnmond geen calamiteitenzender is?

Het kan voorkomen dat hulpdiensten inschatten dat een calamiteit geen direct gevolgen heeft voor inwoners van het verzorgingsgebied van Rijnmond. Dit heeft geen invloed op de verslaggeving van Rijnmond.

Rijnmond blijft ernaar streven om op de verschillende platformen zo volledig mogelijk verslag te doen van de calamiteit en de hulpdiensten zelf zullen via de sites van de veiligheidsregio’s ook proberen om iedereen zo goed mogelijk van informatie te voorzien.

Het enige verschil is dat er geen officiële mededelingen zijn die worden uitgezonden op Radio Rijnmond.