nieuws

Iconische voetbalschoen van Kindvall uit Europa Cup-finale in Feyenoord Museum

De schoenen waarmee Ove Kindvall Feyenoord in 1970 naar de zege in de Europa Cup schoot, zijn binnenkort te zien in Feyenoord Museum in de Kuip. De eigenaar van een schoenenhandel uit Sliedrecht heeft ze beschikbaar gesteld voor de tentoonstelling '50 jaar Europacup'.
Vijftig jaar geleden kreeg de vader van Jeffrey van Mourik de schoenen. Ze werden geschonken door Adidas-vertegenwoordiger, oud-doelman en oud-international Piet Lagarde. Een jaar of veertig lagen de schoenen in de kelder van Van Mourik in Sliedrecht. De laatste tien jaar had de rechterschoen, waarmee Kindvall de winnende goal maakte in de Europa Cup-finale tegen Celtic, een prominente plek in de winkel.
"Ik denk de mooiste en belangrijkste voetbalschoenen uit de geschiedenis van Feyenoord. Zijn handtekening staat er ook op."
Van Mourik zag de laatste weken veel beelden voorbij komen van de Europa Cup-finale van Feyenoord tegen Celtic en plaatste een foto van de schoen online. Het museum van Feyenoord besloot hem te benaderen of hij zijn pronkstuk wilde uitlenen voor de tentoonstelling.
Op de vraag of Van Mourik zeker weet dat zijn vader vijftig jaar geleden niet voor de gek is gehouden met 'nepschoenen' is hij duidelijk. Hij checkte het de afgelopen week bij de inmiddels 80-jarige Lagarde.
"Ik wilde weten of het geen leuk verkooppraatje was. Hij zei dat als hij dat toen heeft gezegd, ook de echte schoenen zijn", aldus Van Mourik over zijn gesprek met de DFC'er.

Kindvall

Ove Kindvall bevestigt dat het zijn historische kicksen zijn. "Ik weet nog dat ik schoenen van Adidas droeg", laat de Zweed in een reactie aan Rijnmond weten. "Die werden op dat moment het meest verkocht. Ik had zelf twee paar die ik gedurende heel dat seizoen gedragen heb. Het is zo lang geleden dat ik niet meer weet wat ik met die schoenen gedaan heb, maar ik vind het heel erg leuk dat ze nu in het Feyenoord Museum staan."
Op woensdag 3 juni start Feyenoord weer met de rondleidingen door de Kuip en het Feyenoord Museum. Daar zijn de schoenen van Kindvall, net als veel andere bijzondere attributen uit het gedenkwaardige seizoen 1969/1970 te zien.